latinica  ћирилица
18/06/2024 |  11:44 | Autor: RTRS

Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe

Pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno su izvršili izuzetno zahtjevan vazdušni medicinski transport dvomjesečne bebe iz Banjaluke na dalje liječenje u Institut majka i dijete u Beogradu.
Helikopterski servis Republike Srpske, ilustracija - Foto: RTRS
Helikopterski servis Republike Srpske, ilustracijaFoto: RTRS

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je za Srnu da je riječ o veoma kompleksnom transportu bebe sa urođenom srčanom manom.

- Brzom koordinacijom i reakcijom tima za vazdušni medicinski transport beba je juče, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovana u Beograd, uz kompletan monitoring i pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste i medicinskog tehničara - naglasio je Kusturić.

On je rekao da je, po uspješno obavljenom transportu, beba hospitalizovana na Odjeljenje kardiologije u Klinici za Intenzivnu pedijatriju na Institutu za majku i dete zbog daljeg liječenja, dodavši da pripadnici tima za medicinsku evakuaciju žele brz oporavak malom pacijentu.

Prethodno su pripadnici Helikopterskog servisa juče u ranim jutarnjim časovima izvršili medicinski transport 61-godišnjeg pacijenta čiji su inicijali N.K. iz Istočnog Sarajeva za Banjaluku.

Kusturić je naveo da je juče, na zahtjev Opšte bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, uspješno izvršen i trapsportovan pacijent N.K. sa dijagnozom frakture karlice.

- Po uspješno izvršenom vazdušnom medicinskom transportu, pacijent je hospitalizovan na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje će biti nastavljeno dalje liječenje - naglasio je Kusturić.

U posljednjih nekoliko godina nerijetka je pojava da pripadnici Tima za vazdušni medicinski transport izvrše više od jednog transporta dnevno, ali ovi hrabri ljudi uspješno, brzo i profesionalno odgovore na svaki zahtjev medicinskih ustanova.

Međutim, ono što je sigurno jeste da svaki vazdušni medicinski transport, a naročito transporti novorođenčadi i beba nikoga od njih ne mogu da ostave ravnodušnim, te da je u takvim situacijama teško ostaviti emocije sa strane.

Uprkos težini zadatka i emocijama, posebno kada je riječ o medicinskoj evakuaciji beba, piloti i ljekari pristupaju maksimalno profesionalno i predano, jer svaki let zahtjeva maksimalnu koncentraciju i prisutnost u kabini.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport ovo je peta medicinska evakuacija, zaključno sa jučerašnje dvije, a 29. od početka godine, što potvrđuje da su Helikopterski servis Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra uvijek bili i biće u službi Republike Srpske i njenih građana.