latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:44 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Karan i Dačić potpisali memorandum o saradnji; Konkretan akt realizacije Deklaracije (FOTO/VIDEO)

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Siniše Karana i Ivice Dačića potpisali su u Trebinju memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone.
Potpisivanje memoranduma - Foto: RTRS
Potpisivanje memorandumaFoto: RTRS

- Memorandum je korak dalje u saradnji - rekao je Karan.

Karan je istakao da je sve u duhu Deklaracije i Svesrpskog sabora, očuvanja nacionalnog i političkog bića, budućnosti i buduće saradnje srpskog naroda u cjelini.

- Drugi put se sastajemo. Јoš smo pod utiskom onog prvog sastanka. Bio je svepolicijski sabor i velika zahvalnost ministru Dačiću koji je i u tom formatu organizovao prvi put ikada sastanak kompletnog rukovodstva ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srbije. To je upravo u duhu usvojene Deklaracije. Ovo danas je možda i konkretna realizacija Deklaracije Svesrpskog sabora, koja je u osnovi programski, ali u isto vrijeme dokument koji nam stvara širinu daljeg operativnog djelovanja, daje nam snagu i okvir da nastavimo sa jačanjem policijske saradnje - rekao je Karan

Memorandum o saradnji je dogovoren na Svesrpskom saboru, a prema kojem će, helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije biti stacioniran u Trebinju, gdje bi sa posadom i ljudstvom, bio na rasapolaganju u slučaju potrebe gašenje požara.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je prvi put u ovom mandatu došao u Republiku Srpsku, u Trebinje, gdje je više puta boravio, i istakao da je sve što se danas dešava na neki način i prvi konkretan akt realizacije Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru.

- Pošto sam sada ponovo ministar unutrašnjih poslova, želim da nastavimo tamo gdje smo započeli i što smo radili i u tim godinama. Ovo je dalji posticaj za našu saradnju. Mi smo danas potpisali Memorandum o saradnji dva ministarstva u turističkoj sezoni. To je nešto što je u policijskim okvirima potpuno normalno i korisno za građane. Naši policajci su prisutni na gotovo svim destinacijama gdje naši ljudi idu turistički, počevši od Grčke, Crne Gore, naravno biće i ovde u Republici Srpskoj - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je nezavisno od toga interes što šira i konkretnija policijska i saradnja dva MUP-a - Republike Srbije i Republike Srpske.

Potom je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u Gradskoj upravi ugostio Karana i Dačića.

 

 

Foto: RTRS

Ćurić je sa Karanom i Dačićem posjetio lokaciju na kojoj se nalazi helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara, koji će ovog ljeta biti stacioniran u Trebinju.

- Cilj je da se brzo interveniše i da već u roku od pet do 10 minuta helikopter može da bude na terenu u slučaju izbijanja požara, ali i za potrebe izviđanja i prevencije požara - rekao je Ćurić.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić istakao je da su za 10 dana uspjeli da realizuju sve potrebne procedure za stacioniranje helikoptera u Trebinju.