latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:46 | Autor: RTRS

Vučić: Zabrinutost zbog konstantnog pritiska Prištine na srpsko stanovništvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na sastanku sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Јenčom izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine čiji je cilj konstantan pritisak na srpsko stanovništvo.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Vučić je naveo da je sa Јenčom otvoreno razgovarao o ulozi UN u stabilizaciji prilika i očuvanju mira u regionu, ali i na globalnom planu.

- Detaljno sam informisao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, čiji je cilj konstantan pritisak na srpsko stanovništvo, uz grubo kršenje svih prava koja predstavljaju i temeljne vrijednosti samih UN - objavio je Vučić na Instagramu.

On je naglasio da je u tom smislu posebno istakao potrebu za što hitnijim formiranjem zajednice srpskih opština i striktno ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma koje Priština izbjegava već duže od 10 godina.

- Naglasio sam značaj poštovanja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i ključnu ulogu Unmika u skladu sa mandatom koji je ovoj misiji povjeren s ciljem očuvanja mira, ali i zaštite prava Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji, u čemu ćemo, kao i do sada, pružati svu neophodnu pomoć i podršku - naveo je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)