latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:54 ⇒ 19:00 | Autor: TANЈUG

Zagreb: Dvoje preminulo od legionarske bolesti

U Zagrebu je šest pacijenata hospitalizovano u KBC Zagreb oboljelih od bakterije legionela (legionarska bolest), od kojih je dvoje preminulo, saopštio je KBC.
Bolnica - Foto: RTRS
BolnicaFoto: RTRS

Na zagrebačko Rebro primljeno je šest zaraženih osoba koji imaju teške komorbiditete. 

Iz KBC-a Zagreb ranije su potvrdili da se u bolnici pojavila legionela i da su je izolovali u vodu.

Zavod za javno zdravstvo je analizirao vodu iz sistema u bolnici, gdje je otkrivena bakterija. Trenutno se vrši  pasterizacija, odnosno ispušta vrela voda iz svih slavina u bolnici, naveli su nadležni.

Bakterije legionele mogu uzrokovati blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnima gripu: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Iako je legionarska bolest postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. godine nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije u hotelu u Filadelfiji.

Za sada se ne zna na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu, ali je poznato da se razmnožava u toploj vodi pa se ljudi obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode.

Kada je riječo o pacijentima koji su preminuli od zaraze, nadležni su naveli da su oni bolovali od hroničnih bolesti, a da je legionela pogoršala njihovo stanje.

Kako se navodi, kako bi se isprale sve slavine, potrebno je da se temperatura vode podigne na minimalno 75 stepeni i pustiti da isteče.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena, a bolest se uglavnom ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, koju uzrokuje bakterija i koja se liječi antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.