latinica  ћирилица
18/06/2024 |  14:06 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

Kovačević: 9. januar ostaje Dan Republike, simbol i svetinja Srpske (VIDEO)

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da 9. januar ostaje simbol i svetinja Republike Srpske kojem se dodaje 15. februar - Sretenje, kao praznik srpske državnosti koji će se jednako slaviti u Srbiji i Srpskoj.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- 9. januar ostaje praznik Republike Srpske, ono što je bio do sada, a to je Dan Republike, jedna od najvećih svetinja i glavnih simbola i tu se apsolutno ništa neće promijeniti. Kako smo obilježavali i slavili Dan Republike do sada, to ćemo uraditi i u budućnosti - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da Zakon o praznicima Republike Srpske jasno definiše postojanje Dana Republike, a Zakon o Danu Republike Srpske definiše da se Dan Republike obilježava 9. janura i da će tako i ostati.

- Za one koji su dovoljno pametni to i te kako mnogo znači, a za one koji nemaju političke mudrosti i pameti, neka se i dalje bore protiv toga i protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Srpske Milorada Dodika, srpskog patrijarha i Sabora SPC, vlade i skupštine Srpske i Srbije. To je njihov izbor, mi ostajemo na ovoj našoj srpskoj strani - poručio je Kovačević.

On je rekao da se "iz SDS-a čuje najeftinije politikanstvo koje se može nazvati sramnim i bezobraznim".

- Ono što od njih čujemo jeste da smatraju da su pametni, a da su Dodik, Vučuć, Sabor SPC, srpski patrijarh, vlade Republike Srpske i Srbije, skupštine Srpske i Srbije sve neke budale, a oni u SDS-u pametni i da je sve što su ovi ljudi zaključili glupost, a da oni u SDS-u znaju šta je pametno. Pored svih ovih ljudi, oni iz SDS-a će da štite srpske interese. Ne znam da li postoji iko ko u to može povjerovati, pa čak i u kući Milana Miličevića - rekao je Kovačević.

On je dodao da politička kampanja dozvoljava malo širi dijapazon djelovanja, ali da to ne bi trebalo da znači i igru sa nacionalnim simbolima.

- Čujemo kako porede Dodika sa bivšim crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je cijelu političku karijeru zasnovao na borbi protiv srpskih nacionalnih interesa i srpskog naroda. Porede to sa Dodikom koji je zarad zaštite srpskih nacionalnih interesa, Republike Srpske i svih njenih građana spreman da podnese i nosi sankcije i trenutno mu sude u Sudu BiH samo zbog toga što odbija da pogazi prava i interese Srpske - rekao je Kovačević.