latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:29 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Povećan priliv migranata u privremenim prihvatnim centrima

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o povećanom prilivu migranata i pogoršanju bezbjednosne situacije u privremenim prihvatnim centrima, u kojoj se navodi da su u četiri privremena prihvatna centra u BiH tokom 2023. godine prosječno boravila 1.504 migranta, a u prva dva mjeseca ove godine 2.603 lica.
Migrantski kamp Lipa - Foto: RTRS
Migrantski kamp LipaFoto: RTRS

U informaciji Ministarstva bezbjednosti se konstatuje da je od kraja prošle godine u svim privremenih prihvatnim centrima došlo do pogoršanja bezbjednosne situacije, te da su izvršena mnogobrojna krivična djela, uključujući i dva ubistva migranata.

Ljudski resursi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su angažovani na obezbjeđivanju ovih centara izuzetno su ograničeni, te zadovoljavaju samo četvrtinu stvarnih potreba, a policijski službenici izloženi su svakodnevnom riziku i opasnostima, navodi Ministarstvo bezbjednosti.

U informaciji se predlaže proširenje postojećih kapaciteta privremenih prihvatnih centara, kao i aktivnosti na njihovom adekvatnom obezbjeđivanju.

Savjet ministara zadužio je Službu za poslove sa strancima da izvrši analizu postojećeg stanja i dostavi informaciju u kojoj se predlaže broj dodatnih mjesta u privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona, kako bi se izbjeglo pogoršanje bezbjednosne situacije u slučaju iznenadnog povećanog priliva migranata.

Ministarstvo je zaduženo da sagleda mogućnosti angažmana privatnih agencija za obezbjeđenje koje bi, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova i uz finansijsku podršku međunarodnih partnera, značajno unaprijedile ukupnu bezbjednost na područjima gdje postoje privremeni prihvatni centri u BiH.

O privedenim aktivnostima Ministarstvo će informisati Savjet ministara u roku od 30 dana.

Savjet ministara danas je usvojio i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti od 30. juna ove do 30. juna 2027. godine produžena je upotreba Evropskog putnog lista za povratak, izdatog od nadležnih tijela Njemačke, koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u BiH.

Ministarstvo je zaduženo da prati ovaj proces i po potrebi o njemu informiše Savjet ministara.

U informaciji se navodi da je od 3. decembra 2015. godine, kada je Savjet ministara odobrio upotrebu ovog dokumenta, pa zaključno sa 31. martom ove godine, od nadležnih tijela Njemačke najavljen dolazak 3.963 lica.

Od tog broja u BiH je vraćen 1.971 državljanin BiH, a sveukupno 822 osobe su prihvaćene sa EU dokumentom za povratak, 1.085 sa pasošem BiH, 37 ličnom kartom i 23 sa putnim listom BiH.

Uz to, četiri lica prihvaćena su sa validnom pasošem strane države po osnovu principa jedinstva porodice sa državljaninom BiH.

Odbijen je prihvat 46 lica, u Njemačkoj je zaustavljeno 38, dok je osam vraćeno sa aerodroma u Sarajevu zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti odobrio ulazak i boravak u BiH pod posebnim uslovima državljaninu Palestine koji je srodnik državljana BiH.