latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:29 | Autor: TANЈUG

Na prelazu Merdare preuzeti ostaci tri srpska civila stradalih na Kosmetu 1999. godine

Članovi porodica i predstavnici beogradske radne Komisije za nestale preuzeli su danas na administrativnom prelazu Merdare identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti koji su stradali u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine.
GP Merdare (Foto:  TANJUG/ DOPISNIK KiM/) -
GP Merdare (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/)

Posmrtne ostatke Momira Milenkovića (47) iz Prizrena preuzeli su članovi njegove porodice, dok su u ime porodica predstavnici beogradske delegacije, preuzeli posmrtne ostatke Perke Mladenović (77) iz Uroševca i Svetislava Đapa iz Prištine.

Predsjednik Komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je da su Milenković, Đapa i Mladenović poslije 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijih.  Kako je rekao, tijela su bila u mrtvačnici u Prištini sve ovo vrijeme i dodatnim naporima smo uspjeli da dođemo do njihovih identiteta.

- Ova lica su, po obdukcionim nalazima ubijena poslije dolaska predstavnika međunarodne misije na prostor KiM. To je ono što je velika sramota za tih pedesetak hiljada mirovnjaka koji su dozvolili da se na tako bestijalan način razularena rulja koja je sebe nazivala oslobodilačkom vojskom obračuna sa starim i nemoćnima. Sva tri lica su bila stara preko 50 godina. Cilj im je bio da zatru sve što je ostalo srpsko tada - rekao je Odalović.

Dodao je da će po zahtjevu porodica sahrane biti organizovane u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu istakavši da je to ono što Komisija ima kao obavezu.

- Na kraju, željeli smo danas da budemo sa porodicama. Ovo su tijela koja su se nalazila u mrtvačnici u Prištini. Tamo se nalazi preko 300 tijela neidentifikovanih lica, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti. Ono što nas posebno brine je saradnja sa Prištinom, sa njihovom delegacijom radne grupe, koja je u posljednjih nekoliko godina u totalnom zastoju - rekao je Odalović.

Odalović je naglasio da je zahvaljujući Aljbinu Kurtiju cijeli proces oko rasvjetljenja sudbina nestalih lica u potpunosti zamrznut.

- Mi prosto ne možemo da se pomjerimo. Mi nemamo novih informacija, ovo su tijela koja su pronađena prije više od 20 godina, nemamo mnogo onoga što bi trebalo da radimo onako kako smo radili do prije tri godine - rekao je Odalović.

Dodao je i da se od sukoba na Kosovu i Metohiji 1.623 lica vodi kao nestalo.

Članovi porodice koji su došli da preuzmu tijelo Momira Milenkovića kidnapovanog u Prizrenu naglasili su da će se od danas znati gdje mu je grob.

- On je kidnapovan 29. avgusta 1999. godine. Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga kidnapovali i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada ništa o njemu nismo znali. On je kidnapovan zajedno sa prijateljem muslimanom. Do sada se vodio kao nestao, a danas preuzimamo njegovo tijelo - rekla je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Ćerka Marica Stojanović kaže da je tijelo njenog oca pronađeno u Suvoj Reci i da će on biti sahranjen u Velikoj Plani.

- Hvala Bogu kad smo ga pronašli. Barem da znamo gdje mu je grob, da zapalimo svijeće, do sada je sve bilo neizvjesno. Tijelo je pronađeno u Suvoj Reci, sahranićemo ga u Velikoj Plani - rekla je Marica Stojanović.