latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:54 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Savjet ministara usvojio izvještaj o izvršenju budžeta za prvi kvartal

Savjet ministara usvojio je izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvi kvartal ove godine, prema kojem su ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucijama BiH iznosili 327.138.627 KM.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Ukupni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH u prvom kvartalu iznosili su 279.446.223 ili 87 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, bez namjenskih sredstava, odnosno 46 odsto u odnosu na korigovani budžet, koji uključuje dodatna namjenska sredstva.

Ukupni rashodi i izdaci u prvom kvartalu 2024. godine veći su za 37,5 miliona KM ili 15 odsto u odnosu na isti period lani zbog povećanja bruto plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH i većeg izvršenja tekućih grantova i transfera.

Sve dospjele obveze po osnovi spoljnog duga BiH izmirene su pravovremeno u ukupnom iznosu od 359.742.566 KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 284.129.966 KM, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 75.612.600 KM.

Izvještaj će Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara objaviti na veb-stranici.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojio izvještaj o radu Komisije za granicu BiH za period juli–oktobar 2023. godine, tokom kojeg su sa predstavnicima Crne Gore nastavljeni razgovori o obilježavanju granične linije između dvije zemlje.

U izvještajnom periodu održana su dva sastanka stručnih radnih grupa BiH i Crne Gore, dok nije bilo aktivnosti u vezi sa rješavanjem graničnih pitanja sa Hrvatskom i Srbijom.

Savjet ministara usvojio je izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o radu Koordinacionog tijela, te Ekspertskog i Pravnog tima o problematici odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

U izvještaju su navedene aktivnosti Koordinacionog tijela i timova, te okolnosti u kojima djeluju u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH.

Ministri su usvojili i informaciju Direkcije za evropske integracije BiH o održanom sedmom sastanku Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku, te sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH.

Nakon sastanka Pododbora za inovacije, Evropska komisija je dostavila preporuke i listu pitanja koje su institucije u BiH obavezne da ispune, a dodatne informacije i dokumente dostave Evropskoj komisiji radi pružanja informacija po pojedinim pitanjima u svim oblastima koje su bile predmet razmatranja.

U informaciji sa sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvu navodi se da su dvije delegacije razmotrile pitanja sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskim i tržišnim aspektima, razvoja bilateralnih trgovinskih odnosa u sektorima poljoprivrede i ribarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, fitosanitarne, veterinarske i oblasti sigurnosti hrane, te ribarstva i akvakulture.

U skladu s ustaljenom praksom, nakon sastanka Evropska komisija je u pisanom obliku dostavila preporuke i popis daljih aktivnosti koje su institucije u BiH obavezne da ispune.

Usvojeni su i pojedinačni izvještaji o radu za 2023. godinu ukupno 50 institucija koje za svoj rad odgovaraju Savjetu ministara.

U okviru ove tačke usvojeni su pojedinačni izvještaji o radu svih devet ministarstava, te stalnih tijela Savjeta ministara, odnosno Generalnog sekretarijata, Kancelarije za zakonodavstvo, Direkcija za evropske integracije i Direkcija za ekonomsko planiranje, kao i brojnih agencija, instituta i drugih upravnih organizacija.

Usvojen je i dokument Prilog institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH od 15. maj 2023. do 15. marta 2024. godine. Riječ je o dokumentu koji predstavlja pregled ostvarenih mjera koje su relevantne za proces evropskih integracija i poboljšanje funkcionisanja sistema.

Direkcija za evropske integracije zadužena je za to da ovaj dokument preveden na engleski jezik dostavi Evropskoj komisiji, kao i dodatne informacije u slučaju potrebe.

Informacije se prikupljaju sa svih nivoa vlasti u skladu ustanovljenoj praksi, a godišnji izvještaj o BiH Evropska komisija objavljuje u okviru Paketa proširenja.

Objava Paketa proširenja za 2024. godinu očekuje se na jesen.

Usvojen je i izvještaj Ministarstva civilnih poslova o realizaciji sredstava po osnovu tekućeg granta iz 2022. godine u području zdravstva i učinku dodijeljenog granta.

Riječ je o grantu "Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u BiH" za 2022. godinu, u okviru kojeg su grant sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 KM dodijeljena za devet korisnika.

Usvojen je i izvještaj Generalnog sekretarijata Savjeta ministara o odluci o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji se odnosi na 450.000 KM iz tekuće rezerve za 18 korisnika, koji su bili dužni putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, o Ministarstva civilnih poslova dostaviti Generalnom sekretarijatu izvještaj o namjenskom utrošku.

Ministri su razmotrili i mišljenje Agencije za državnu službu BiH sa konkursnom dokumentacijom i za rukovodećeg državnog službenika – sekretara sa posebnim zadatkom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i imenovali Edinu Imamović.

O SANACIЈI POSLjEDICA ZEMLjOTRESA U BERKOVIĆIMA, STOCU I LjUBINjU

Savjet ministara usvojio je danas izvještaje Ministarstva bezbjednosti o utrošku sredstava iz budžetske rezerve za sanaciju posljedica zemljotresa na području Berkovića, Ljubinja i Stoca.

Za ove namjene Ministarstvo bezbjednosti je na račun opštine Berkovići uplatilo 1.000.000 KM od čega je utrošeno 974.670 KM i to 580.765 KM za sanaciju objekata u privatnom vlasništvu i 321.987 KM za sanaciju javnih i vjerskih objekata.

Preostali iznos sredstava nije utrošen zbog neriješenih imovinskih odnosa objekta Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Republike Srpske, koji je odlukom Skupštine opštine Berkovići o kriterijumima, načinu raspodjele i utroška odobrenih sredstava Savjeta ministara za saniranje posljedica zemljotresa određen kao jedan od prioriteta.