latinica  ћирилица
18/06/2024 |  16:17 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Klokić na predavanju Miščevićeve na temu skrining faze pregovora sa EU

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić prisustvovao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, predavanju ministrice za evropske integracije u Vladi Srbije Tanje Miščević o skriningu, kao nedavno započetoj fazi u okviru evropskih integracija, a koja prethodi pregovorima o ulasku u EU, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Klokić i Miščević - Foto: Ustupljena fotografija
Klokić i MiščevićFoto: Ustupljena fotografija

Ovom prilikom Klokić je istakao spremnost da se kompletan posao skrininga uradi kvalitetno od početka do kraja.

- Intenzivno radimo na jačanju kapaciteta predstavnika republičkih organa uprave kroz obuke. U tom smislu očekujemo veliku pomoć Ministarstva za evropske integracije Srbije i ovo predavanje je samo kontinuitet naše odlične saradnje. Naši predstavnici su spremni da prođu obuku na temu pristupnih pregovora i skrininga i drago mi je što ministrica Miščević, zajedno sa svojim saradnicima, nesebično dijeli iskustva Srbije koja je prošla put koji nama tek predstoji - rekao je Klokić.

Tokom predavanja Miščevićeva je poručila da Ministarstvo za evropske integracije Srbije ostaje na raspolaganju službenicima Vlade Srpske i Ministarstvu za evropske integracije za svu podršku u budućem procesu pregovora BiH sa Evropskom unijom, navodi se u saopštenju.

Obraćanje Miščevićeve i njenih saradnika primarno je namijenjeno za službenike Vlade Republike Srpske koji su angažovani u procesu evropskih integracija.

Članovi radnih grupa, u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH iz Srpske, imali su priliku da sagledaju iskustva Srbije, a akcenat je bio isključivo na fazu skrininga.

Skrining je analiza usklađenosti zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije i sastoji se od pregleda zakonodavstva države kadnidata za ulazak u EU, navodi se u soapštenju.

Ovaj posao se realizuje kroz sastanke sa predstavnicima Evopske komisije koji se održavaju po pojedinačnim poglavljima pravne tekovine EU. Ukoliko se početni uslovi koje postavlja Evropska komisija zadovolje, očekuje se i otvaranje prvih poglavlja.

Miščevićeva je u radnoj posjeti Banjaluci i prije predavanja, sastala se sa ministrom Klokićem u njegovom kabinetu.