latinica  ћирилица
18/06/2024 |  16:51 ⇒ 16:53 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Zapad postao beznadežan

Kriza u odnosima Rusije i Zapada trajaće veoma dugo – Zapad je postao beznadežan, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI/ilustracija) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI/ilustracija)

- Јedan od najtežih zadataka sa kojima se suočava Ministarstvo spoljnih poslova je kako da se pravilno izgradi novi sistem koordinata, kako da se upravlja krizom u odnosima sa kolektivnim Zapadom. Ova kriza će biti veoma duga. Kako reagovati na različite ekscese druge strane, a oni su mogući - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, Zapad je zaboravio kako da prihvati alternativne tačke gledišta.

- Mislim da je Zapad kao geopolitički koncept beznadežan i pokušaji da se dopre do njih, da se iznesu neki stavovi, pristupi, ocjene, razmišljanja – ne daju rezultata. Zapad se u potpunosti zatvorio u svoju ljušturu neprihvatanja alternativnih modela i društveno-političkog uređenja i spoljnopolitičkog pozicioniranja. Nažalost, primitivizacija elita je nešto što se ne može poništiti - ocijenio je Rjabkov.

Međutim, diplomata je primjetio da Zapad još uvijek nije izgubio vještinu da bilježi signale iz Moskve.

Rjabkov je podsjetio na obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina 14. juna u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

- Mislim da su svi čuli signal i momentalna reakcija naših protivnika da je Putin, navodno, "postavio ultimatum" govori o tome da nisu izgubili vještinu da prate dešavanja i bilježe važne signale iz Moskve - ocijenio je diplomata.

Ranije je Putin iznio nove mirovne prijedloge za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao dijelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.