latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:49 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Vulin: Nije problem Kurti, problem je što EU vode lažovi

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je, povodom izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se nada da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština 12 godina nakon što je potpisan Briselski sporazum, da nije problem u premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, već, kako je naveo, u tome što Evropsku uniju "vode lažovi".
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Miroslav Lajčak je izrazio nadu da će Priština formirati ZSO. Dvanaest godina poslije Briselskog sporazuma, Lajčak se u ime Evropske unije nada da će Kurti sprovesti dogovoreno i ubeđuje ga da će ako formira ZSO biti nagrađen, a ne kažnjen zato što 12 godina Srbi nisu dobili ZSO - saopštio je Vulin.

Vulin je podsjetio da Srbija nikada ne bi potpisala Briselski sporazum da se tim dokumentom Priština nije obavezala na formiranje ZSO.

- Da Evropska unija i Ketrin Ešton nisu potpisali formiranje ZSO sa izvornim nadležnostima i direktnim finansiranjem od strane države Srbije, nikada ne bismo potpisali Briselski sporazum. Ako nam je za utjehu, tako su Minskim sporazumom slagali Rusiju. U Briselu su lagali Srbe, u Minsku Ruse, a lažu nas isti. Nije problem Kurti, već je problem što Evropsku uniju vode lažovi. Srbi, šta nije jasno - poručio je Vulin.