latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:40 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Novi Grad: Dobrodošla pomoć Vlade za sanaciju šteta od poplava (VIDEO)

Vlada Srpske danas je isplatila milion maraka za sanaciju štete od elementarnih nepogoda. Sredstva su doznačena opštinama Srbac, Modriča, Vukosavlje i Novi Grad. U Novom Gradu mještani saniraju oštećene objekte, a privodi se kraju i procjena štete. Pomoć Vlade od 100 hiljada maraka dobro će doći za sanaciju.
Obnova kuća u Novom Gradu - Foto: RTRS
Obnova kuća u Novom GraduFoto: RTRS

Nevrijeme koje je 20. maja zahvatilo dio opštine Novi Grad pričinilo je najviše štete poljoprivrednim usjevima. Oštećeni su mnogi objekti i putevi.Mještani Ravnica i Vodičeva već su vlastitim sredstvima sanirali dio štete.

- Raskrilo nam je sve objekte i kuću i kuruzanu i štalu. Sve što je bilo. Od poljoprivrednih usjeva imali smo baštu, žito sve je baš uništeno - priča Radmila Kovačević iz Ravnica.

Na njene riječi se nadovezuje Šeherzada Popović iz Donjeg Vodičeva.

- Ovdje je led uništio sve. Znači komplet baštu, kukuruze. Sve se nanovo radilo. Kuće su bile uništene u kućama poplave - rekla je Popovićeva.

U opštinskoj upravi kažu da su dobili 135 zahtjeva građana za procjenu štete u poljoprivredi i 121 zahtjev za štetu na objektima. Komisija još radi na procjeni a pomoć Vlade je značajna.

- Značajno nam je to što smo dobili sto hiljada, znači kao jedna od četiri opštine u Srpskoj. Sigurno da taj iznos neće biti dovoljan da se saniraju sve štete. Ono što treba podvući, to je da prije svega ova šteta u poljoprivredi - istakao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Nakon nevremena odmah je angažovana mehanizacija na uređenju lokalnih puteva i čišćenju odvodnih kanala.