latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:41 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

U Prijedoru se radi na zaštiti od poplava; U toku regulacija korita Miloševice (VIDEO)

U Prijedoru se radi na zaštiti od poplava. U toku je regulacija korita rijeke Miloševice koja se proteklih godina, usljed obilnih padavina, izlijevala i plavila naselja Vrbice i Topolik.
Regulacija Miloševice - Foto: RTRS
Regulacija MiloševiceFoto: RTRS

Za ove radove izdvojeno je tri miliona i 600.000 maraka. Najavljena je i isplata pomoći iz gradskog budžeta za domaćinstva koja su bila zaplavljena.

Korito rijeke Miloševice, koje usljed jakih kiša nije moglo da primi veliku količinu vode produbljeno je, prošireno, očišćeno od rastinja i obloženo zaštitom od kamenja.

Prvi rezultati već su vidljivi, jer se tokom obilnih padavina proteklih mjeseci voda zadržala u koritu.

- Ovo je za mjesnu zajednicu najbitnija stvar što može da se desi, a to je da se zaštiti 4.000 stanovnika od poplava. Svake godine tu je bilo poplavljeno oko 200 kuća, što je bilo preteško i za državu i za nas - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača Ranko Јakovljević.

Završena je četvrtina planiranog posla koja je koštala oko 800.000 maraka, a radovi bi trebalo da budu potpuno gotovi do kraja godine. Trenutno se radi na izgradnji parapetnog zida u dižini od 300 metara na kritičnim tačkama u koritu Miloševice.

- Oko 1.600 eatra je planirano da se izvrši regulacija vodotoka. Treba napomenuti da je ovo prva faza, da postoji i druga faza, u nekoj budućoj fazi treba da se uradi još toliko - rekao je predstavnik izvođača radova Radenko Crnogorac. 

Grad će iz budžeta izdvojiti 200.000 maraka pomoći za domaćinstva koja su tokom prethodnih poplava pretrpjela štetu.

- Između ostalog ta domaćinstva nalaze se u Orlovači, Topoliku, Vrbicama, Bišćanima, Rizvanovićima, takođe imamo i Raškovac. Svi oni biće pozvani da u narednoj sedmici dođu u gradsku upravu i dobiće sredstva iz budžeta grada - naglasio je gradonačelnik prijedora Slobodan Јavor. 

Zavisno od stepena štete koja su pretrpjela u poplavama, domaćinstvima će biti dodijeljena sredstva u iznosu od 2.500 do 4.000 maraka.