latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:49 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

Vujičić: Na sceni američka kaubojska demokratija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je Srni da najnovije američke sankcije firmama i pojedincima iz Republike Srpske predstavljaju kaubojsku demokratiju koja funkcioniše po sistemu ako nisi samnom i ne radiš ono što ti kažem možem očekivati najgore moguće pritiske.
Miroslav Vujičić - Foto: RTRS
Miroslav VujičićFoto: RTRS

On je naveo da je neshvatljivo da Ministarstvo finansija SAD, zemlje koja se smatra pobornikom demokratije, uvodi sankcije firmama i pojedincima u Republici Srpskoj, a čak i jednoj televiziji.

- Ovo je nevjerovatan pritisak Amerike na institucije i firme koje posluju Srpskoj, a neke čak i ne posluju, a tobože da imaju veze sa SNSD-om ili sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom ili njegovim sinom Igorom - rekao je Vujičić.

On je istakao da je nedopustivo da američko Ministarstvo finansija ide do te mjere da se petlja u poslovanje pojedinih privednih subjekata u Srpskoj koji su se pokazali kao veoma uspješni.

- Možda je i razlog toga da su se negdje u nekim poslovima sudarile sa amaričkimm firmama, pokazavši da su operativnije i bolje, te da ih na ovaj način Amerikanci žele eliminisati. Na djelu je jedan oblik pritiska koji je svojstven fašističkim zemljama s polovine 20. vijeka, a ne bi trebao biti svojstven Americi koja želi da se prikaže kao najdemokratičnija na svijetu - rekao je Vujičić.

On je izrazio nadu da će kompanije iz Republike Srpske nastaviti da posluju kao što su poslovale i da američki pritisci neće dovesti do ugrožavanja radnih mjesta, jer je Srpskoj najvažnije uspješno poslovanje domaćih kompanija i zadovoljstvo radnika.