latinica  ћирилица
18/06/2024 |  20:35 ⇒ 20:37 | Autor: sputniknews.com

Stoltenberg o posjeti Putina Sjevernoj Koreji: Јačaćemo saradnju sa Azijom

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji ukazuje na važnost partnerstva Alijanse sa Azijom.
Јens Stoltenberg (Foto:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- Za nas ta posjeta naglašava činjenicu da bezbjednost nema regionalni, nego globalni značaj. Zato nastojimo da razvijamo saradnju sa našim indo-pacifičkim partnerima: Australijom, Јapanom, Јužnom Korejom i Novim Zelandom - rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

On je takođe dodao da je NATO zabrinut zbog saradnje Rusije sa Sjevernom Korejom u odbrambenoj sferi, kao i sa Kinom i Iranom, te da će zato jačati saradnju sa azijskim zemljama.

Blinken je, sa svoje strane, rekao da će američka administracija "čini sve što je moguće" da spriječi vojno-tehničku saradnju Rusije sa pomenutim zemljama.

Ruski predsjednik boraviće u državnoj posjeti Pjongjangu 18. i 19. juna. Tom prilikom planirano je potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje.