latinica  ћирилица
18/06/2024 |  21:55 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Maslenikov: Rusko-crnogorski odnosi u velikoj krizi

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov izjavio je da su rusko-crnogorski odnosi u dubokoj krizi i zahtjevaju obnavljanje za šta je potrebna politička volja i pravi dijalog.
Obilježavanje Dana Rusije u Podgorici - Foto: SRNA
Obilježavanje Dana Rusije u PodgoriciFoto: SRNA

- Možete da se ne slažete u nečemu, ali morate da slušate jedni druge. Rusija pažljivo sluša šta se dešava u Crnoj Gori, prati mišljenje naroda od kojeg više od 70 odsto istupa protiv sankcija Rusiji, dok je 80 odsto protiv zabrane ruskih medija - rekao je Maslenikov na proslavi Dana Rusije u Podgorici.

On je naglasio da je za pet godina, koliko je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, više puta imao priliku da se uvjeri koliko narod Crne Gore cijeni vjekovne istorijske, duhovne i kulturne veze sa Rusijom.

- Uvjeren sam da ključ za normalizaciju i razvoj naših bilateralnih odnosa leži, ne u Podgorici, već u Beranama, Nikšiću, Herceg Novom, Andrijevici, Tivtu, Pljevljima, Budvi, Plužinama, Zeti, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu i Perastu, gdje su Rusi prije 325 godina počeli da uče navigaciju, kao i u Kotoru, gdje je prije 220 godina otvoren prvi ruski konzulat na Balkanu - rekao je Maslenikov.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Maslenikov je rekao da ruski investitori čine 11 odsto svih direktnih stranih investicija u Crnoj Gori, što je 112 miliona evra.

- U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 247.000 ruskih turista, što je 10 odsto od ukupnog broja turista - istakao je Maslenikov.

Govoreći o spoljnoj politici Rusije, Maslenikov je rekao da je ona predvidljiva, da nije usmjerena ni priotiv koga, niti protiv bilo čijih interesa, već je usmjerena na razvoj partnerstva sa svim zemljama.

- Rusija zajedno sa sve većim brojem zemalja svjetske većine radi na stvaranju harmoničnog i pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na ravnopravnoj saradnji - rekao je Maslenikov.

On je naglasio da Evropa treba da bude u dobrim odnosima sa Rusijom da bi ostala jedan nezavisnih centara razvoja, te istakao da je Moskva spremna za to.

Obilježavanju Dana Rusije u Podgorici prisustvovali su predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.