latinica  ћирилица
19/06/2024 |  07:51 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Stjepanović: Američke sankcije mehanizam moći kojim kažnjavaju one koji se ne povinuju njihovim naređenjima (VIDEO)

Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović rekao je za RTRS da novi paket američkih sankcija pravnim licima iz Srpske nema pravno utemeljenje, jer je to mehanizam moći kojim SAD kažnjavaju one koji se ne povinuju njihovim naređenjima.
Lazar Stjepanović - Foto: RTRS
Lazar StjepanovićFoto: RTRS

- Grade priču oko /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika, žele da stvore negativnu sliku i zaplaše one koji imaju bilo kakvu povezanost sa Dodikom - rekao je Stjepanović, komentarišući nove sankcije SAD-a uvedene protiv više pravnih lica iz Republike Srpske pod obrazloženjem da predstavljaju glavne izvore prihoda za Dodika i njegovu porodicu.

Stjepanović je istakao i da sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića dolazi iz istog pravca - američke Ambasade u BiH koja, kaže, od početka tvrdi da je to opravdan postupak, da je Kristijan Šmit visoki predstavnik koji može da mijenja zakone i da na osnovu toga mogu da se pokreću postupci.

- Od samog početka vidljivo je nezakonito uvođenje krivičnog djela u krivični proces, Šmit nije visoki predstavnik i sudi se predsjedniku koji je samo izvršavao svoja ovlaštenja - naveo je on.

Stjepanović je istakao da je postojanje Kancelarije visokog predstavnika nespojivo sa evropskim putem BiH i da je OHR odavno trebalo da bude zatvoren.