latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:02 ⇒ 10:24 | Autor: TANЈUG

Putin: Pripremljen novi temeljni dokument za osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje (VIDEO)

Razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom uz učešće delegacija dvije zemlje završeni su jutros u Pjongjangu. Predsjednik Rusije je rekao da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje za dugi niz godina.
Susret Putina i Kima (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK) -
Susret Putina i Kima (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK)

Putin, koji je u Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine, podsjetio je da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je istakao da Moskva visoko cijeni dosljednu i stalnu podršku Sjeverne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Putin je rekao da je spreman novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga dugi niz godina.

Ruski lider je podsjetio da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.
Putin je izrazio nadu da će se sljedeći sastanak lidera dvije zemlje održati u Rusiji.

JUST IN: Russian President Putin arrives in North Korea to meet with Kim Jong Un. pic.twitter.com/3LeVNu369b

— BRICS News (@BRICSinfo) June 18, 2024

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svijetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

- Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbjednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta - naveo je Kim.

Kim je ukazao da se situacija u svijetu ubrzano menja i da u tim uslovima Pjongjang namerava da ojača stratešku komunikaciju sa Moskvom.

Kim je pružio uvjeravanja da će Sjeverna Koreja bezuslovno podržati sve političke odluke Rusije.

Nakon kratkih uvodnih izjava dvojice lidera, razgovori Putina i Kima nastavljeni su iza zatvorenih vrata.

Nakon završetka razgovora, biće potpisani sporazumi Rusije i Sjeverne Koreje, nakon čega će lideri dati izjave za medije.

Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsjednik vlade Denis Manturov, potpredsjednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenijela je agencija RIA Novosti.

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsjednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje Park Čong Čon, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Program posjete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posjete, državni prijem i polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svjetskog rata.

Putin je posljednji put posjetio Sjevernu Koreju 2000. godine.

Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.