latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:18 ⇒ 09:18 | Autor: RTRS

Mitić: Bez značajnijih promjena za Srbiju i Srpsku nakon izbora za EP (VIDEO)

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Aleksandar Mitić rekao je za RTRS da ne treba očekivati mnogo promjena u evropskoj politici prema Srbiji i Republici Srpskoj nakon izbora za Evropski parlament.
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, ilustracija) -
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, ilustracija)

- Evropski parlament je uvijek glasao protiv interesa srpskog naroda i mislim da će se to nastaviti i u ovom sazivu ukoliko većinu formiraju centrističke stranke - rekao je Mitić, dodajući da je danas ipak više onih koji imaju razumijevanja za srpske interese, ali nedovoljno da bi se promijenila politika EU.

On je naveo da su prognoze predviđale značajan rast tvrde desnice, ali da su centrističke partije uspjele da poboljšaju rezultate.

- Najznačajniji pomak je pad liberalnih parija i Zelenih koji su doživjele značajan poraz, dok je trda desnica napravila solidan rezultat kroz prodor od 30 do 40 mjesta, to su prije svega suverenističke partije. Većinu i dalje drži Evropska narodna partija, koja će vjerovatno dati predsjednika Evropske komisije i nastojati da potisne ove suverenističke partije - rekao je Mitić.