latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:31 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

U Srpskoj vreo dan; Ljekari savjetuju oprez

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i danas se očekuje još jedan vreo dan. Biće toplije nego juče - temperature će se kretati od 35 do 37 stepeni.
Sunčano i toplo - Foto: RTRS
Sunčano i toploFoto: RTRS

Tokom dana porašće koncentracija saharskog pijeska, koja će uticati na zamućenost atmosfere, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najtopliji dan, ali i tropska noć očekuje se u petak. Ljekari savjetuju izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, hronični bolesnici da uzimaju terapiju, dovoljno tečnosti i konzumiraju lakšu hranu.

- Apelujemo na građane, naročito starije građane sa hroničnim oboljenjima da ne izlaze na otvoreno, u periodu od 10 do 17 časova. Naravno, ukoliko postoji potreba da izađu na otvoreno, da se adekvatno znači spreme, da obuku pamučne majice, šeširi, kačketi i naravno da se adekvatno hidriraju - rekao je Momir Alempić doktor medicine u Službi hitne medicinske pomoći ЈZU Dom Zdravlja Bijeljina.

Vjetar će slab do umjeren promenljivih smjerova, tokom večeri u Posavini povremeno i pojačan.

Јutros je sunčano uz malu oblačnost.

Upozorenje za vozače - nikako ne ostavljati djecu i ljubimce u užarenom automobilu. Za samo sat vremena, temperatura u parkiranom vozilu može dođe i do prosječnih 47 stepeni Celzijusovih. Apel i poslodavcima da zbog vrućina preraspodijele radno vrijeme.