latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:34 ⇒ 08:34 | Autor: SRNA

Izrael bio upozoren na Hamasov napad 7. oktobra?

Izraelska vojna obavještajna služba uputila je jasna upozorenja na predstojeći napad Hamasa više od dvije sedmice prije 7. oktobra prošle godine, nakon čega je počeo rat u Pojasu Gaze, javio je izraelski javni servis "Kan".
Mjesto napada Hamasa 7. oktobra (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Mjesto napada Hamasa 7. oktobra (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Planovi o napadu na vojne baze i naselja, kao i o zarobljavanju do 250 talaca, uključujući žene i djecu, navedeni su u dokumentu koji je 19. septembra dostavljen vojsci, navodi se u izvještaju.

Dokument je sastavila ugledna Јedinica 8200, vojna grupa odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka, ali su ga viši oficiri očigledno ignorisali.

Najgori scenario koji je razmatran bio je da bi nekoliko desetina terorista moglo da uđe u Izrael na tri tačke.

- Sistem bezbjednosti u to vrijeme je radio na pacifikaciji Pojasa Gaze kroz poboljšanje uslova života za civilno stanovništvo, radne dozvole za Palestince i ukidanje ograničenja na robu - navodi se u izvještaju "Kana".

Vojska se u to vrijeme oslanjala na graničnu odbranu koja je sezala duboko u zemlju, ali se sve srušilo 7. oktobra, a viši oficiri u diviziji zaduženoj za Gazu očigledno su odbacili upozorenja, navodi dopisnik ove medijske kuće.