latinica  ћирилица
19/06/2024 |  10:22 ⇒ 11:51 | Autor: TANЈUG

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un potpisali su danas u Pjongjangu sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.
Susret Putina i Kima (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Susret Putina i Kima (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Putin i Kim su potpisali dokument na kraju razgovora delegacija dvije zemlje uz učešće dvojice predsjednika, javila je agencija RIA Novosti.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dvije zemlje trajali su oko sat i po.

Putin je istakao da Moskva visoko cijeni dosljednu i stalnu podršku Sjeverne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Ruski lider je podsjetio da su prošle godine dvije zemlje obolježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sljedeći sastanak lidera dvije zemlje održati u Rusiji.

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svijetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenijela je agencija RIA Novosti.

- Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje cijeni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbjednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta - naveo je Kim.

Kim je ukazao da se situacija u svijetu ubrzano mijenja i da u tim uslovima Pjongjang namjerava da ojača stratešku komunikaciju sa Moskvom.

Kim je pružio uvjeravanja da će Sjeverna Koreja bezuslovno podržati sve političke odluke Rusije.

Putin boravi u posjeti Sjevernoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim DŽong Una.

Putin je posljednji put posetio Sjevernu Koreju 2000. godine.

Kim je posjetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.