latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:12 ⇒ 11:48 | Autor: sputniknews.com

Putin i Kim razmijenili poklone: Novi "aurus" za sjevernokorejskog lidera

Ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un razmijenili su poklone. Putin je sjevernokorejskom kolegi poklonio novi "aurus", saopštio je pomoćnik ruskog lidera Јurij Ušakov.
Automobil "aurus senat" (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Automobil "aurus senat" (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Prema njegovim riječima to je drugi "aurus" poklonjen Kim DŽong Unu. Pored toga, Putin mu je poklonio i veoma lijep servis za čaj, kao i admiralski bodež.

Ušakov je istakao da je ruski predsjednik "takođe dobio lijepe poklone". Nije precizirao o čemu se radi, ali je nagovijestio da su u pitanju umjetničke slike sa Putinovim likom, uključujući i biste.

Prethodno, februara ove godine Putin je poklonio Kim DŽong Unu "aurus" i severnokorejski lider je prvi od šefova država koji je dobio ruski luksuzni automobil na poklon.

U maju je na inauguraciji Putina predstavljen novi, restilizovan, model "aurusa".

"Aurus" je linija luksuznih automobila koja se proizvodi od 2013. godine po nalogu Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije.

Projekat podrazumijeva razvoj linije automobila kako za zamjenu voznog parka službenih automobila državnih službenika tako i za komercijalnu prodaju.

U maju 2021. godine pokrenuta je proizvodnja Aurus Senat u fabrici SEZ Alabuga u Republici Tatarstan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un potpisali su danas u Pjongjangu sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.