latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:19 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Izložba "Sport u umjetnosti. Umjetnost sporta" stiže u Kulturni centar Srbije u Parizu

Uoči Olimpijskih igara u Parizu, Kulturni centar Srbije u Parizu priređuje izložbu pod nazivom "Sport u umjetnosti. Umjetnost sporta", koja će svečano biti otvorena u 20. juna 2024. godine u 19.30 časova.
Pariz (Foto: EPA/IAN LANGSDON) -
Pariz (Foto: EPA/IAN LANGSDON)

Ova izložba predstavlja jedinstveni pogled na sportsko-umjetnički identitet srpskog naroda kroz bogatu kolekciju umjetničkih djela i predmeta iz renomiranih srpskih muzeja. Izložba će trajati do 20. jula.

"Sport u umjetnosti. Umjetnost sporta" obuhvata 44 izuzetna umjetnička djela i predmeta koji datiraju od 1858. do 2018. godine, iz muzeja kao što su Galerija Matice srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej Јugoslavije, Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu, Muzej savremene umjetnosti u Beogradu, Galerija Srpske akademije nauka i umjetnosti i Kuća Legata u Beogradu.

Među autorima su Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn, DŽejms Rozenkvist i drugi.

Posjetioci će imati priliku da vide i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz Muzeja Јugoslavije, kao i umjetničke fotografije iz Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, koje svjedoče o značaju srpskih i jugoslovenskih sportista na prethodnim Olimpijskim igrama i organizaciji velikih sportskih događaja u prošlosti.

Posebno će biti istaknuta najstarija predstava sporta na slici "Prvo srpsko gimnastičko društvo" iz 1858. godine, slikara Stevana Todorovića iz Narodnog muzeja Srbije, predstavljena uz pomoć novih modernih tehnologija.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 20. juna do 20. jula 2024. godine, pružajući jedinstvenu priliku da se dublje uroni u fascinantan svet sporta kroz umjetničku prizmu srpske kulture.

Izvor: ssup.fr