latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:30 | Autor: SRNA

Župljanin: Važno da srpski narod bude bezbjedan ma gdje živio

Stavom 28 Deklaracije sa Svesrpskog sabora potpuno jasno i nedvosmisleno je istaknuto da srpski narod ima pravo na punu bezbjednosnu saradnju, te je na taj način postignuta bezbjednosna garancija za srpski narod gdje god živio, rekao je Srni dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je dodao da svi zaključci imaju smisao i svi u suštini regulišu sveukupnu moguću saradnju koja je počela Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, a sada je do detalja razrađen svaki segment moguće saradnje dvije države, odnosno srpskog naroda sa jedne i druge strane Drine i srpskog naroda gdje god živio.

On je naglasio da je važno da je Deklaracijom postignut puni konsenzus i potpuno jedinstven stav da se srpski narod mora zaštititi na bilo kojem prostoru na kojem živi, od Srpske i Srbije, zemalja bivše Јugoslavije pa do zemalja Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta...

To znači, naveo je Župljanin, da je postignuta potpuna bezbjednosna garancija za srpski narod.

- U jednom zaključku se kaže da Srpska i Srbija moraju pružati pomoć srpskom narodu u svim segmentima, što podrazumijeva i bezbjednosni segment - rekao je Župljanin.

Župljanin je naveo da Deklaracija ne prijeti i ne nanosi štetu nikome i sve što je u njoj navedeno odnosi se na stvaranje i razvoj u uslovima mira i stabilnosti.

- Mir i stabilnost na ovim prostorima su mogući ukoliko se uspoje očuvati i održati vojna neutralnost. To je takođe Deklaracijom definisano, odnosno da Srpska podržava vojnu neutralnost Srbije i sama se obavezuje da će zastupati principe vojne neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze, posebno na NATO koji je glavni i ključni problem u obezbjeđenju mira i stabilnosti u svijetu - rekao je on.

Župljanin smatra da će Deklaracija dugoročno imati veliki značaj i ostaće na vladama Srpske u Srbije da sprovodeći usvojene zaključke na direktan, zakonodavni i svaki drugi način definišu sva pitanja koja se tiču razmatranja odnosa i svesrpskog jedinstva i sabornosti.

- Svesrpski sabor je jedan od najvažnijih događaja u istoriji srpskog naroda. To je nešto najbolje što se dogodilo srpskom narodu čak i poslije Drugog svjetskog rata, da ne govorimo o novijoj istoriji - zaključio je Župljanin.