latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:48 | Autor: TANЈUG

Putin: Prema sporazumu, ko napadne Rusiju, napao je i Sjevernu Koreju i obrnuto

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Sjeverna Koreja podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.
Sastanak sjevernokorejske i ruske delegacije (Foto:  EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK) -
Sastanak sjevernokorejske i ruske delegacije (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK)

- Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu - rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

- Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza - naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.