latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:53 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Srbina deložiraju iz stana u centru Mostara

Zaposleni u Gradskoj upravi Mostara došli su na vrata stana u centru Mostara da deložiraju Srbina iz ovog grada Dragana Zlatkovića, koji je izjavio da je bolestan, da nije otvorio vrata i da je deložacija odgođena.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

- U šoku sam. Došli su da me deložiraju iz mog stana u kojem živim 40 godina, ovdje mi je lična, vozačka, zdravstveno osiguranje, posao, staž. Moj stan su dali izvjesnom Ivici Gudeljeviću iz Brčkog. Zamislite apsurda da smo sa Gudeljevićem zbog svoga stana 20 godina po sudovima. Sve presude su išle u našu korist, odnosno korist moga pokojnog oca - rekao je Zlatković.

On je istakao da su Kantonalni sud u Mostaru, pa Vrhovni sud Federacije BiH presudili u korist Zlatkovića, ali da sve to nije dovoljno.

- Ponovo mi kucaju na vrata. Dvadeset godina nakon presuda hoće da mi otmu stan u centru Mostara. Ovo je klasična otimačina, korupcija. Ako se ne poštuju ni sudske odluke, ne znam šta da mislim, već da sve ovo ima i političku pozadinu - rekao je Zlatković za Srnu.

Zlatković je rekao da je razočaran, ogorčen i da ne može da vjeruje šta se dešava.

On je predočio svu dokumentaciju koja svjedoči dvadesetogodišnjoj pravnoj drami i borbi ove porodice za svoju imovinu.

Velisav Zlatković, otac Dragana Zlatkovića, 1998. godine podnio je zahtjev za povrat trosobnog stana u Mostaru na adresi Brune Bušića četiri, površine 85 metara kvadratnih. Tadašnja opština Mostar - Јugozapad odbila je da Zlatkoviću vrati stan. Ovaj postupak okončan je presudom Kantonalnog suda Mostar 2003. godine i Zlatković je 2020. godine uveden u posjed stana od kada ga neometano koristi.

Velisav je prije rata kupio stan od vojske, sačinio ugovor koji je prema zakonskim propisima ovjeren od pravobranioca i suda i predat na ovjeru Poreskoj upravi. Plaćena je kupoprodajna cijena, a po praksi suda to se smatra imovinom, jer su ispunjeni svi uslovi po sadašnjoj sudskoj praksi da se stan uknjiži. Svoj stan platili su 14. februara 1992. za šta posjeduju sve dokaze.

Problemi nastaju kada je Ivici Gudeljeviću zaposlenom u Ministarstvu odbrane FBiH stan dodijeljen 2005. godine, odnosno nakon donošenja presude Kantonalnog suda u Mostaru da se Zlatkoviću vraća njegov stan, što je, kako tvrdi Zlatkovićev advokat, nezakonito i suprotno članu 11 Zakona o stambenim odnosima.

- Ivica Gudeljić je pokušao putem suda da ishodi ponavljanje postupka, međutim Vrhovni sud FBiH ga je odbio 6. februara 2008. godine. Kantonalni sud Mostar odbacio je tužbu Gudeljevića za ponavljanje postupka koji je okončan presudom od 9. decembra 2003. godine. Velisav umire 26. novembra 2023. godine, a prije toga je sinu Draganu Zlatkoviću kod notara prepisao stan - naveo je advokat.

Služba za zajedničke poslove FBiH, koja je preuzela upravljati imovinom federalnog Ministarstva odbrane, dostavljaju gradu Mostaru akt i traže deložaciju Zlatkovića.

Zlatkovićev advokat tvrdi da Gradska uprava nije mogla donijeti rješenje, jer je presuda na snazi.

- Postupak je okončan presudom iz 2003. godine i ne može se vršiti obnova postupka jer su prošli zakonski rokovi, niti grad Mostar može ignorisati presudu. Grad Mostar donosi nezakonito rješenje 12. septembra 2022. koje nikada nije uručeno Velisavu Zlatkoviću i stavljeno je na oglasnu ploču grada Mostara. Tim rješenjem je stan Velisava Zlatkovića koji je vraćen presudom stavljen na raspolaganje Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije. Grad Mostar dalje navodi da su višestruki korisnici i da im prestaje pravo korištenja stana i navode da Velisav Zlatković ima na raspolaganju stambenu jedinicu u Beogradu i da su dužni predati ključeve gradu Mostaru. Ne navode nigdje ugovor o kupoprodaji koji je zaključen između Vojnograđevinske direkcije Sarajevo, bivšeg SSNO-SFRЈ i Zlatković Velisava - navodi advokat.

Šef Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić rekao je da je grad Mostar, po zakonu, samo izvršilac zahtjeva Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

- To je vojni stan koji pripada Ministarstvu odbrane FBiH, odnosno Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Oni su nama dostavili popis od 38 stanova gdje trebamo izvršiti deložaciju. Radi se po nalogu Službe za zajedničke poslove, a ne o odluci ili hiru grada Mostara. Ako je došlo do nekih promjena, nama Služba treba dati instrukciju - rekao je Ćorić.