latinica  ћирилица
19/06/2024 |  12:02 | Autor: SRNA

Stojaković: Helikopter MUP-a Srbije od velike pomoći u gašenju požara

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković rekao je da će helikopter MUP-a Srbije stacioniran ovog ljeta u Trebinju mnogo doprinijeti vatrogascima u prevenciji, suzbijanju, te bržem i efikasnijem gašenju požara u Hercegovini.
Helikopter iz Srbije u Trebinju - Foto: RTRS
Helikopter iz Srbije u TrebinjuFoto: RTRS

Stojaković je rekao Srni da će ova letjelica biti više nego korisna kada je riječ o gašenju požara na nepristupačnim hercegovačkim terenima, kojih je, kako je naveo, sijaset.

- Time će i materijalna šteta biti znatno manja - naveo je Stojaković, govoreći o helikopteru "bel 212" MUP-a Srbije, čije je prisustvo u Trebinju dogovoreno između zvaničnika Srpske i Srbije na nedavnom Svesrpskom saboru u Beogradu.

On je istakao da su vatrogasci Srpske spremni za djelovanje u aktuelnom ljetnom periodu kada se više nego inače očekuju požari na otvorenim prostorima, uključujući i one na kojima su važni usjevi.

Stojaković je rekao da se u vatrogasnu opremu i materijalni položaj vatrogasaca ulaže, ali da to može mnogo više i bolje.

- Prioritetno je da se materijalni položaj vatrogasaca u narednom periodu poboljšava i da se daje više sredstava za njihovu što bolju opremljenost. Ako imamo zadovoljne i dobro opremljene vatrogasne jedinice, imaćemo i daleko veću sigurnost stanovništva u lokalnim zajednicama Srpske - rekao je Stojaković.

On je naveo da je u Srpskoj 69 vatrogasnih jedinica, od čega je 31 profesionalna, dok su ostale dobrovoljne i industrijske.

- Broj profesionalnih vatrogasaca je oko 1.000. On varira svake godine i zbog prirodnog odliva kadra i prijema novih. Ali, to je broj profesionalaca kojima raspolaže Srpska - rekao je Stojaković.