latinica  ћирилица
19/06/2024 |  12:13 ⇒ 12:17 | Autor: sputniknews.com

Rusija obustavlja učešće u PS OEBS-a

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin naložio je Odboru Dume za međunarodna pitanja da pripremi odluku o obustavi učešća Rusije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.
Sjedište OEBS-a u Beču (Foto: EPA/FLORIAN WIESER) -
Sjedište OEBS-a u Beču (Foto: EPA/FLORIAN WIESER)

Rusija ne može da prihvati situaciju u kojoj joj ne dozvoljavaju da iznese svoj stav u okviru PS OEBS, istakao je Volodin.

- Naš stav ovde je apsolutno otvoren i jasan. Mi nećemo finansirati ovo divljanje, koje nema nikakve veze sa parlamentarnim strukturama i pritom pleše po melodiji Sjedinjenih Američkih Država - dodao je on.

Prethodno je predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko podržala prijedlog komiteta Savjeta Federacije da se pripremi zajednička odluka sa Državnom Dumom o suspenziji učešća ruske delegacije u radu PS OEBS.

Ona je zadužila Odbor za međunarodne poslove da pripremi odgovarajući nacrt odluke. Pretpostavlja se da bi Savjet Federacije mogao da donese odluku da da obustavi rad Rusije u PS OEBS-a već 3. jula.

Zauzvrat, predsjednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da ovu odluku podržava i donji dom ruskog parlamenta. On je napomenuo da se ta organizacija pretvorila u "skup rusofobičnih političara" i da je to argument u prilog donošenja odgovarajuće odluke.

Podsjetimo, Rumunija je ranije odlučila da isključi ne samo Rusiju, već i Bjelorusiju iz učešća na sjednici Parlamentarne skupštine OEBS-a, koja će se održati od 29. juna do 3. jula.

I šef delegacije Rusije u PS OEBS Petar Tolstoj takođe je predložio da se obustavi delegacije u toj organizaciji, kao i uplata članarine.