latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:11 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Vulin: Rezoluciju o Јasenovcu treba da usvoji Hrvatska, a ne Crna Gora

Mislim da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Јasenovcu, to treba da uradi Hrvatska i prvi put u ime hrvatskog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša, poručio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin komentarišući prijetnje koje je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman uputio Crnoj Gori zbog mogućeg usvajanja rezolucije o Јasenovcu.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Grlić Radman je zaprijetio Crnoj Gori da će biti posljedica ako usvoje rezoluciju o Јasenovcu i to zato što ne vidi kakve veze Crna Gora ima sa Јasenovcem. Nije objasnio kakve veze Hrvatska ima sa Srebrenicom, pa je Hrvatska jedva dočekala da glasa za rezoluciju koja Srbe proglašava za genocidne. Ali, i ja mislim da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Јasenovcu, to ipak treba da uradi Hrvatska i prvi put u ime hrvatskog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša nad Srbima, Јevrejima i Romima u Јasenovcu, ali i čitavoj NDH - rekao je Vulin.

Ili, kaže Vulin, po Radmanu ni Hrvati, ni Hrvatska nemaju veze ni sa NDH, ni sa hrvatskim ustašama, ni sa Јasenovcem.

- A, rekao je Radman i da je: Hrvatska ostvarila sve svoje spoljno- političke ciljeve i da može biti uzor i Crnoj Gori. Nadam se da nije pod tim mislio na uspješno etničko čišćenje Hrvatske od Srba ili da preporučuje da po uzoru na Hrvatsku i Crna Gora formira vladu koja ne smije da ima Srbe ni u članstvu, ni kao skupštinsku podršku. Ako i preporučuje nadam se da Crna Gora ovaj put neće poslušati - poručio je Vulin.