latinica  ћирилица
19/06/2024 |  15:24 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Zajednička borba protiv zagađenja voda u slivu Dunava

Јavna ustanova Vode Srpske kao partner učestvuje u projektu "Koordinisana dunavska akcija za izuzetne napore u borbi protiv zagađenja voda opasnim materijama u uslovima promenljivih pritisaka, izazova i ciljeva" čiji je cilj unapređenja saradnje u slivu Dunava.
Vode Srpske - projekat - Foto: Ustupljena fotografija
Vode Srpske - projekatFoto: Ustupljena fotografija

- U svrhu realizacije projektnih aktivnosti potrebno je izvršiti mjerenja i uzorkovanje površinskih i podzemnih voda, kao i urbanih i industrijskih otpadnih voda u Republici Srpskoj za određivanje sadržaja opasnih supstanci koje se u tragovima mogu naći u ovim vodama, i kao takve nisu dio sistematskog praćenja kvaliteta voda Srpske - saopšteno je iz Voda Srpske.

Kako se navodi, opšti cilj projekta je da pomogne vlastima pojedinih država, Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunav i organizacijama nadležnim za upravljanje vodama pri uspostavljanju operativnih, odgovarajućih i usklađenih procedura i alata u radu, kao i koordinacija strategija i prioritetnih akcija koje podržavaju efikasno rješavanje novih izazova, pritisaka i ciljeva u vezi sa problemima pojave zagađujućih supstanci u rijekama dunavskog sliva.

Poseban osvrt projekta je usklađivanje i premošćavanje jaza između EU i zemalja koje nisu članice EU.

Iz Voda Srpske navode da u okviru svojih poslova i zakonom propisanih nadležnosti prate stanje kvaliteta voda u vodotocima Republike Srpske na određenim lokacijama i profilima vodnih tijela koji su definisani planovima upravljanja oblasnim riječnim slivovima i vrši kontrolu zagađivača određivanjem stepena opterećenja zagađujućim supstancama.

U prvoj fazi planira se uzorkovanje površinskih, podzemnih i otpadnih voda kako bi se dobili podaci koji će omogućiti uspostavljanje baze podataka za opasne supstance i validaciju emisionog modela koji će poslužiti kao podloga za uspostavljanje popisa emisija opasnih supstanci.

- U okviru projekta planirane su analize potencijalno toksičnih elemenata, metala i metaloida, per i polifluoroalkilnih supstanci, kao i određenih lijekova - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, odabir supstanci koje će biti analizirane slijedi važne zagađujuće supstance utvrđene Okvirnom direktivom o vodama i direktivama koje iz nje slijede, kao što je Direktiva o kvalitetu vode namijenjene za ljudsku potrošnju.