latinica  ћирилица
19/06/2024 |  15:55 | Autor: RTS

Borelj predložio zemljama članicama EU da ukinu kaznene mjere prema Prištini

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj predložio je zemljama članicama EU da ukinu kaznene mjere prema Prištini, uvedene prije godinu dana zbog situacije na sjeveru Kosova, saznaje RTS od izvora u Briselu.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

O ovoj preporuci raspravljaju danas ambasadori zemalja članica u okviru Političkog i bezbjednosnog komiteta EU. Izvori u Briselu navode da će rasprava pokazati raspoloženje zemalja članica i moguće sljedeće korake, ali ne očekuju da se o ovom pitanju brzo postigne saglasnost.

- Nema saglasnosti da li mjere protiv Prištine treba ukinuti odmah ili to učiniti postepeno. Većina zemalja članica smatra da mjere treba ukinuti, više zbog balansa između dvije strane u dijalogu nego zbog samog učinka Prištine - navode izvori.

U izvještaju podnetom 18. juna Žozep Borelj se poziva na ocenu da je Priština preduzela određene korake na ispunjavanju zahtijeva EU.

Šef evropske diplomatije smatra da bi ukidanje mjera bio politički signal koji bi doprinio uravnoteženom kontekstu u kojem bi dijalog Beograda i Prištine mogao da napreduje.

U isto vrijeme, Borelj očekuje od Prištine da iskoristi priliku i djeluje na način koji izbjegava eskalaciju i nekoordinirane akcije.

U saopštenju od 3. juna prošle godine, EU je pozvala Beograd i Prištinu na deeskalaciju, prestanak jednostranih poteza i retorike koja izaziva podjele.

Prema izvorima, Borel je u izvještaju naglasio i da će Brisel nastaviti da prati dešavanja na sjeveru Kosova, kao i dalje poteze Beograda i Prištine i da će vršiti pritisak na obje strane kako bi se izbjegle tenzije.

EU je u junu 2023. uvela kaznene mjere Prištini nakon nasilja na sjeveru Kosova, kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti uvedeni u opštinske zgrade, mimo preporuka o izbjegavanju poteza koji mogu da izazovu tenzije.

Mjere uvedene krajem juna prošle godine uključivale su izbjegavanje sastanaka EU zvaničnika sa predstavnicima Prištine i obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

EU je tada suspendovala i korišćenje predpristupnih fondova i razmatranje projekata za Kosovo u okviru Investiciong fonda za Zapadni Balkan.