latinica  ћирилица
19/06/2024 |  16:59 ⇒ 17:01 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Švajcarska za nas nije neutralna država

Rusija i Švajcarska nisu kontaktirale na temu samita o Ukrajini u Birgenštoku niti je moglo biti kontakta, Moskva odavno ne posmatra Bern kao neutralnu stranu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija)

Ona je istakla da kontakata nema iz mnogo razloga.

- Prije svega, ne vidim smisla da raspravljamo o nečemu što inicijalno nema nikakav značaj niti praktičnu primjenu u realnim uslovima. Zatim, Konfederaciju koja je bila domaćin takvog "skupa", već odavno ne posmatramo kao neutralnu stranu. Ovaj stav je prenet Injaciju Kasisu - istakla je Zaharova.

Ranije je ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis izjavio na konferenciji za novinare da će Bern nastaviti kontakte sa Rusijom nakon konferencije o Ukrajini, održane u toj zemlji. Prema njegovim riječima države "održavaju redovnu komunikaciju".

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savjet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsjednik DŽo Bajden, kao ni kineski predsjednik Si Đinping i brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da je Švajcarska izgubila svoju neutralnost solidarišući se manjinom država Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini.