latinica  ћирилица
19/06/2024 |  17:56 ⇒ 17:57 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Protiv Sporazuma o strateškom partnerstvu Moskve i Pjongjanga samo oni koji planiraju agresiju

Protiv 4. člana o pomoći u slučaju agresije Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Moskve i Pjongjanga mogu biti samo oni koji tu agresiju planiraju na neku od zemalja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za Prvi kanal.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL/ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL/ilustracija)

- Ako neko dovodi u pitanje zakonitost ove klauzule, treba pažljivo da je pročita. U njoj se navodi da će u slučaju agresije na jednu od strana, druga strana pružiti svu neophodnu pomoć u skladu sa članom 51 Povelje UN i nacionalnim zakonodavstvom Rusije i Sjeverne Koreje. Ako neko u tome vidi neke protivpravne težnje, protiv ovog člana mogu da prigovaraju samo oni koji planiraju agresiju na Sjevernu Koreju ili Rusku Federaciju - istakao je Lavrov.

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu kojim se postavljaju obimni zadaci i smjernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok.

Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.