latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:08 ⇒ 18:16 | Autor: sputniknews.com

Putin na putu za Vijetnam: Dvije zemlje razmatraju stvaranje centra za nuklearnu tehnologiju

U Vijetnamu bi uz pomoć Rusije mogao da se otvori centar za nuklearnu nauku i tehnologiju, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin u autorskom članku za vijetnamski list Njan zan uoči posjete ovoj zemlji.
Vladimir Putin (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

- Razrađuje se inicijativa za stvaranje centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu, uz pomoć Rosatoma - napisao je šef ruske države u članku naslovljenom "Rusija i Vijetnam: prijateljstvo koje je izdržalo test vremena".

Putin je istakao da je "ruska državna korporacija generalno spremna da pomogne vijetnamskim partnerima u formiranju nacionalne industrije nuklearne energije, uključujući jačanje njenih ljudskih resursa".

Takođe je dodao da kompanija Novatek namjerava da realizuje projekte u Vijetnamu vezane za prirodan tečni gas. Gasprom proizvodi gas u Vijetnamu, a druga ruska kompanija, Novatek, namjerava da realizuje projekte sa prirodnim tečnim gasom na teritoriji Vijetnama, istakao je ruski lider.

Rusija će jačati veze sa Vijetnamom

Rusija će nastaviti da razvija bilateralne veze i saradnju sa Vijetnamom, naveo je ruski predsjednik.

- Zajedno sa vijetnamskim prijateljima nastavićemo da jačamo bilateralne veze, razvijamo saradnju za dobrobit naših naroda, u interesu stabilnosti i prosperiteta u regionu i svijetu generalno - navodi Putin.

Ruski predsjednik izrazio je zahvalnost Vijetnamu na uravnoteženom stavu o ukrajinskoj krizi i težnji da doprinese traženju realnih puteva za njeno mirno rješavanje.

- Sve ovo u potpunosti odgovara duhu i prirodi naših odnosa...Izuzetno cijenimo to što naše zemlje imaju podudarne ili bliske stavove o aktuelnim pitanjima međunarodne agende - ocijenio je ruski predsjednik.

Takođe je istakao da Rusija smatra Vijetnam istomišljenikom po pitanju formiranja nove arhitekture jednake i nedjeljive evroazijske bezbjednosti.

- Imamo slične ocjene situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. Vijetnam smatramo istomišljenikom kada je riječ o formiranju nove arhitekture jednake i nedjeljive evroazijske bezbjednosti na inkluzivnoj i nediskriminatornoj osnovi - navodi se u članku.

Ruski lider je podsjetio da Rusija i Vijetnam blisko sarađuju na ključnim multilateralnim platformama, prije svega u UN.

Trgovina raste, povećavaju se transakcije u nacionalnim valutama

Putin je takođe istakao da obje zemlje konstantno posvećuju ozbiljnu pažnju produbljivanju međusobne trgovine i stimulisanju investicija.

Kako je naveo, trgovina između Rusije i Vijetnama porasla je za osam odsto u 2023. godini i nastavlja da raste. U prvom kvartalu 2024. godine porasla je za još jednu trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim riječima, Rusija izvozi "hranu, mineralne sirovine, mašine i opremu" u Vijetnam, a ova zemlja takođe uvozi odjeću, voće i povrće.

Rusija i Vijetnam povećavaju transakcije u nacionalnim valutama. Prošle godine njihov udeo je bio 40 odsto, a u prvom tromjesečju tekuće godine – čak 60 odsto.

- Ovo odgovara globalnom trendu postepenog napuštanja upotrebe u velikoj mjeri kompromitovanih valuta u međunarodnoj trgovini i investicijama - dodao je Putin.

Rusija se nada da će vijetnamski investitori biti aktivniji na ruskom tržištu i iskoristiti sve mogućnosti koje su za to dostupne, dodao je Putin.