latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:27 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Otvoreni radovi na distributivnom gasovodu Pale-Јahorina; Strateški projekat za Srpsku (FOTO/VIDEO)

Na Јahorini su danas svečano otvoreni radovi na distributivnom gasovodu Pale - Јahorina.
Otvaranje gasne stanice - Foto: RTRS
Otvaranje gasne staniceFoto: RTRS

Početak radova ozvaničio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je početak radova na distributivnom gasovodu Pale-Јahorina dio kontinuirane borbe da se dođe do kvalitetnog snadbijevanja gasom širom Srpske, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

Dodik je rekao da se godinama čeka da se ostvari jedan od strateških projekata za Republiku Srpsku, a to je gasifikasija, koja u Srpsku donosi potpuno ispravan i energent koji garantuje dugoročnu energetsku stabilnost i bezbjednost, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

- Gas predstavlja strateški energent za razvoj - rekao je Dodik.

Prethodno je održan radni sastanak rukovodstva "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva i Јavnog preduzeća "Srbijagasa" sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Generalni direktor "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek izjavio je danas da će ubrzo početi realizacija projekta izgradnje magistralnog gasovoda Beograd-Banjaluka koji je od strateškog značaja za Republiku Srpsku.

- Vrlo brzo krećemo u izradu projektne dokumentacije. Kompletna infrastruktura "Srbijagasa" i svi izvođači će biti na raspolaganju "Sarajevo-gasu" koji će biti nosilac ovog projekta - rekao je Elek na Јahorini nakon radnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i generalnim direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da su današnjim otvaranjem radova na distributivnom gasovodu Pale-Јahorina načinjeni prvi koraci na izgradnji gasovoda Beograd-Banjaluka, projekta kojem može da se priključi i Federacija BiH ukoliko odluči.

Bajatović je nakon sastanka sa rukovodstvom "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao novinarima da je današnji susret rezultat odluka donesenih na nedavno održanom Svesrpskom saboru u Beogradu, na kojem je odlučeno da se neki projekti reaktiviraju, a neki novi pokrenu.

On je podsjetio da je "Srbijagas" vlasnik udjela "Gas prometu" Pale i vlasnik "Bijeljina gasa", navodeći da će uskoro gledati da dovrše sve što su tamo radili.

Na sastanku su prisustvovali generalni direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek i "Srbijagasa" Dušan Bajatović, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srpske" Luka Petrović, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, a prisutan je i ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov.

Svečanosti su prisustvovali i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, načelnici opština Pale Boško Јugović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, Sokoca Milovan Bjelica i Višegrada Mladen Đurević, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac i brojne zvanice, predstavnici javnog i političkog života grada Istočno Sarajevo.