latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:47 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Da li će izborni potres promijeniti evropski kurs? (VIDEO)

Dok Brisel još analizira rezultate izbora za Evropski parlament, Budimpešta se priprema za predsjedavanje Evropskom unijom.
Evropski parlament (Foto:  EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Najavljuju ozbiljniji pristup problemima sa kojima se suočava Stari kontinent. Sa krizom izazvanom rezultatima izbora, suočavaju se i najmoćnije članice, ujedno i najveći gubitnici izbora.

Hoće li potres koji su izbori izazvali, promijeniti politički kurs Brisela?

Na prvu, u Briselu sve izgleda isto. Kada se malo zagrebe, skoro ništa isto nije. Osvojila je Evropska narodna partija najviše mandata, više nego prije pet godina.

Manfred Veber četvrti put je izabran za lidera najveće grupacije Evropskog parlamenta. Ursula fon der Lajen će najvjerovatnije ostati na čelu te evropske institucije. Ali, Evropa je skrenula udesno, a neki bi rekli da se vraća na put sa kojeg nije trebala ni da skrene.

Tim putem, od jula pa do prvog dana naredne godine, vodiće Mađarska. I to pod sloganom "Učinimo Evropu ponovo velikom".

- Rat u našem susjedstvu, odvajanje od globalnih konkurenata, krhka bezbjednosna situacija, ilegalne migracije, prirodne katastrofe, efekti klimatskih promjena i demografski trendovi predstavljaju zajedničke izazove za Evropu. Mađarsko predsjedavanje traži stvarna rješenja za stvarne evropske probleme. Sve to u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga, kako bi se Evropa zaista ujedinila u različitostima - izjavio je mađarski ministar za evropske poslove Јanoš Boka.

Izbori za Evropski parlament najviše su potresle dvije najmoćnije članice - Njemačku i Francusku. I dok se njemački kancelar Olaf Šolc pretvara da drži situaciju pod kontrolom, predsjednik Francuske Emanuel Makron, svjestan velikog poraza, raspustio je parlament i raspisao vanredne izbore.

Ceh Markonove politike, uskoro bi mogao platiti francuski premijer.

- Imao sam čast da budem premijer posljednjih pet mjeseci, u izuzetno teškom vremenu, sa ratom u Evropi, klimatskim izazovima, geopolitičkim prevratima i izazovima. Kažem, u vremenu u kojem je ono kroz šta svijet prolazi tako teško, sa velikim izazovima: da li želimo da damo ključeve kamiona ljudima koji nisu spremni da vladaju? To je ono što je u pitanju na ovim izborima - rekao je premijer Francuske Gabriel Atal.

Ti ljudi na koje Atal misli jesu predstavnici Nacionalnog okupljanja predvođeni liderom Žordanom Bardelom, političarem koji je privukao najviše pažnje nakon izbora i potencijalnim budućim premijerom.

Nacionalno okupljanje, Braća Italije, Fides, Slobodarska partija Austrije, sve su to stranke koje zagovaraju promjenu "političkog kursa" Brisela.

- Politika Brisela, baš kao i Vašingtona se ne mijenja tako lako, ali je činjenica da su značajne rezultate ostvarile partije suverenističke, nove evropske desnice, koje prije svega žele da zaštite Evropu od najezde migranata. Neke stvari će se mijenjati, ali one suštinske za sada ipak ne - istakao je naučni saradnik u Institutu za evropske studije Beograd Rajko Petrović.

Te suštinske promjene odnose se prije svega na sukob u Ukrajini. Veliki zaokret ne treba očekivati ni kada je riječ o "srpskom pitanju".

Međutim, u novim konstalacijama snaga, i zvanični Beograd i Banjaluka, imaće više prostora za manevrisanje u Evropskom parlamentu.

- Ono što je dobro jeste što je došlo do pada partija koje su bile bile izuzetno tvrde prema našim interesima, i liberali i zeleni. S druge strane dobro je što rastu suverenističke partije koje imaju i pokazuju najviše poštovanja prema našim nacionalnim interesima - poručio je Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Da će biti zanimljivo u Evropskom parlamentu, ali i drugim evropskim institucijama sa sjedištem u Briselu i Strazburu, nagovijestila je i nemogućnost dogovora o raspodjeli vodećih funkcija.

I pitanje proširenja Evropske unije u dogledno vrijeme, izgleda da ostaje na dugom štapu. Za mnoge, to je gotovo pa nemoguća misija.