latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:49 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske o američkim sankcijama: Cilj pritisaka prihvatanje unitarne i antidejtonske BiH (VIDEO)

Američke sankcije za medije, kompanije i privrednike iz Republike Srpske još jedan su atak na Republiku, koja zagovara poštovanje ustavnog poretka BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i atak na slobodu govora i mišljenja, poruka je iz Srpske. Poručuju, nećemo dozvoliti da nas ućutkate i nećemo odustati od naše Republike Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Američke sankcije za medije, kompanije i privrednike iz Republike Srpske još jedan su atak na Republiku, koja zagovara poštovanje ustavnog poretka BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i atak na slobodu govora i mišljenja, poruka je iz Srpske. Poručuju, nećemo dozvoliti da nas ućutkate i nećemo odustati od naše Republike Srpske.

ATV – medijska kuća koja se na listi američkih sankcija našla u januaru 2022. godine. Dvije i po godine kasnije, nove sankcije koje se odnose na 150 njihovih radnika. Rukovodstvo ATV-K2, kako navode, neće dozvoliti da neka strana sila ostavi ni jednog radnika bez posla, a neće dozvoliti ni da im se uguši sloboda govora.

- Cilj je da nas uruše, da nam uguše slobodu govora, da nam ugroze plate radnicima - rekao je direktor ATV-a Srđan Kevac.

Osim ataka na slobodu govora, atak je ovo i na Republiku Srpsku. Prema riječima srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, nastavak su pritiska, koji sve više liči na lični obračun. Priče o evropskoj budućnosti su floskule, a suština pritisaka na Republiku Srpsku je namjera da se njeno rukovodstvo natjera da prihvati unitarnu i antidejtonsku BiH.

- Tako nešto nije moguće prihvatiti, jer bi to značilo da sudbinu našeg naroda prepuštamo u ruke onih koji nam javno, sa neskrivenom mržnjom i puškom u ruci, prijete etničkim čišćenjem iz BiH. To što se ratnohuškači ohrabruju, a kažnjavaju oni koji pozivaju na mir, svjedoči o stvarnim namjerama onih koji uvode ove sramne sankcije - navela je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ističe da je na djelu nasilje svjetskih moćnika, koji, dodaje, ne birajući sredstva i metode žele da sankcionišu Republiku Srpsku i njene zvaničnike, da poštuju ono što nije dio Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

- Bez obzira na to kakve će sankcije biti i ko će sve naći pod njima, mi nećemo odustati od Republike Srpske, nećemo odustati od ustavne strukture BiH i nećemo odustati od Dejtonskog sporazuma. Možete da radite šta god hoćete, možete da nas sankcionišete, ali mi odustati sami od sebe ne možemo - izjavio je Nešić.

Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović ističe da novi paket američkih sankcija nema pravno utemeljenje. To je, pojašnjava, mehanizam moći kojim SAD kažnjavaju one koji se ne povinuju njihovim naređenjima.

- Grade priču oko predsjednika Dodika, žele da stvore negativnu sliku i zaplaše one koji imaju bilo kakvu povezanost sa Dodikom - rekao je Stjepanović.

Za SNSD-ovog Miroslava Vujičića ovo je primjer gaženja demokratije i američke kaubojske politike u kontinuitetu. SAD, kaže, sankcijama žele da zabrane Srbima iz Republike Srpske pravo na rad.

- Republika Srpska i njeni rukovodioci i politički stavovi Republike Srpske predstavljaju problem SAD. Republika Srpska i firme iz Republike Srpske su došle na udar sankcija SAD samo zato što imamo na neki način drugačije poglede stavove u odnosu na zvaničnu politiku SAD - naglasio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Vrlo važno je da shvatimo da je ovo hibridni rat protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ističe ministar Željko Budimir. Nastavak sankcija samo pokazuje da oni ne odustaju, iako se, dodaje, pokazuje da su do sada sve njihove mjere bile bezuspješne. Protiv posljednjih, kompanije iz Srpske najavljuju ozbiljnu pravnu borbu – za svoje radnike, njihova prava i ugled.