latinica  ћирилица
19/06/2024 |  19:46 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Dodik sa Јenčom: Srpska spremna da razgovara sa svima, ali ne prihvata nametanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Јenčom.
Dodik i Јenča (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Dodik i Јenča (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Tom prilikom Dodik je naglasio da je saradnja institucija Srpske sa UN organizacijom odlična, i da njihovo osoblje radi dobar posao, izrazivši uvjerenje da će i u narednom periodu biti jednako kvalitetna.

Naglasio je da Srpska ne traži navijačko ponašanje, nego objektivan pristup i da se poštuje Dejtonski sporazum onako kako je napisan.

Dodik je upoznao Јenču sa činjenicom da je situacija u BiH obziljno narušena nelegalnim intervencijama Kristijana Šmita, kao i rezolucijom o Srebrenici koja nije imala podršku unutrašnjih organa BiH da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Poručio je da su bošnjačke strukture srušile Ustav BiH, djelujući jednostrano, čime je dodatno usložnjena situacija iz koje se ne vidi izlaz.

Naglasio je da je ozbiljan problem Ustavni sud, te da ne postoji zakon o njegovom radu, nego pravila koja se izmišljaju, te da strane sudije ne mogu donositi odluke i da trebaju otići.

- Srpska traži potpuno poštovanje Dejtona, da se zatvori Kancelarija OHR-a i BiH prepusti evopskim procesima - ističe Dodik.

On je obavijestio Јenču da je Republika Srpska stabilna, da redovno izmiruje sve svoje obaveze i da u uslovima u kojima se suočavaju sa poteškoćama izazvanim američkim pritiscima Srpska ostvaruje zavidne rezultate, te da je u Srpskoj povećana minimalna plata i broj zaposlenih je na rekordnom nivou.

Sagovornici su se složili da je jedna od važnih tema na kojoj bi u budućnosti trebali zajednički raditi pitanje učešća žena u politici. Dodik je istakao da je ponosan na činjenicu da se na nekim od najznačajnih pozicija u Srpskoj nalaze upravo žene.

Јenča je izrazio zadovoljstvo na iskrenom i otvorenom razgovoru. 

Dodik je poručio da je važno za Srpsku da razgovaraju sa svima koji žele da čuju stav Srpske i da Srpska ne može i neće prihvatiti nametanje odluka.

Rekao je i da će 200.000 KM biti odvojeno za sigurnu kuću u Trebinju, te da će to biti definisano sljedeće sedmice.

Na sastanku je razgovarano i o drugim aktuelnim temama u Republici Srpskoj i BiH.

Sastanku su prisustvovali i rezidentna koordinatorka UN-a u BiH Ingrid Mekdonald, politička savjetnica u uredu rezidentne koordintorice Irina Liczek i saradnik u uredu Anuar Zhainakov.