latinica  ћирилица
19/06/2024 |  21:39 ⇒ 21:46 | Autor: TANЈUG

Petković: ZSO ostaje jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Formiranje Zajednice srpskih opština ostaje jedini put naprijed kojim je moguće postići normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Beogradu.
Petković i Lajčak (Foto: www.instagram.com/petarpetkovic.kim) -
Petković i Lajčak (Foto: www.instagram.com/petarpetkovic.kim)

Petković je u objavi na svom Instagram nalogu saopštio da je sa Lajčakom razgovarao o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji "u svjetlu brojnih eskalatornih poteza na štetu srpskog naroda" koje svakodnevno povlači premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

      View this post on Instagram

A post shared by dr Petar Petković (@petarpetkovic.kim)

Petković je naveo da je Lajčaku prenio čvrstu opredjeljenost Beograda nastavku dijaloga "u kojem je jedino moguće tražiti kompromisna i održiva rješenja na prostoru KiM, nasuprot jednostranim i nasilnim potezima kojima pribjegava Priština".

- Formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, ostaje jedini put naprijed kojim je moguće postići normalizaciju odnosa. A na Kurtijeve trikove i pokušaje manipulacije nećemo nasjesti - napisao je Petković.

Lajčak je prethodno u Beogradu razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Markom Đurićem.

On je u Beograd stigao iz Prištine gdje je razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.