latinica  ћирилица
19/06/2024 |  22:50 | Autor: SRNA

Evropski konzervativci treća snaga u Evropskom parlamentu

Poslanički klub Evropskih konzervativaca i reformista sa 83 poslanika postao je treći po snazi u Evropskom parlamentu.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Poslanički klub u kojem je dominantna snaga stranka Braća Italije italijanskog premijera Đorđe Meloni saopštio je da mu je danas formalno pristupilo 11 novih poslanika.

Pet novih članova kluba dolazi iz Saveza za uniju Rumuna, troje su poslanici koji su napustili francusku krajnje desnu stranku Ponovno osvajanje, a po jedan poslanik dolazi iz Danske, Bugarske i Litvanije.

Klub Evropskih konzervativaca sada broji 83 poslanika i prestigao je klub liberalnih poslanika koji ima 80 članova.

Poslanički klub konzervativaca i reformista formiran je 2009. godine na inicijativu britanske Konzervativne stranke, a ranije su bio u klubu Evropske narodne stranke, gdje je djelovao kao podgrupa pod imenom Evropske demokrate.

Britanski konzervativci bili su najjača grupa u tom klubu sve do izlaska Velike Britanije iz EU.

Nakon toga najveću grupu u klubu imali su poslanici poljske stranke Pravo i pravda, a danas je dominnatna snaga stranka Braća Italije.

Ulaskom Braće Italije i Švedskih demokrata 2019. godine, Klub Evropskih konzervativaca i reformista je otišao prilično udesno, dominiraju stranke radikalne desnice.

Klub Evropskih konzervativaca i reformista sebe definiše kao konstruktivni desni centar i protivi se federalističkim tendencijama u Evropskom parlamentu.