latinica  ћирилица
20/06/2024 |  08:45 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Klokić-Milićević: Deklaracija nikog ne ugrožava; 9. januar ostaje Dan Republike (VIDEO)

Svesrpski sabor i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda nikog ne ugrožavaju i izraz su srpskog jedinstva, poručili su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za oblast dijaspore Đorđe Milićević u Јutarnjem programu RTRS-a.
Đorđe Milićević i Zlatan Klokić, gosti Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Đorđe Milićević i Zlatan Klokić, gosti Јutarnjeg programaFoto: RTRS

- Nismo učinili ništa PROTIV bilo koga, mi smo učinili ZA naš narod - istakao je Milićević.

On je rekao da je Svesrpskisabor događaj od istorijske važnosti za Srbiju i Republiku Srpsku i da usvojena Deklaracija definiše najvažnije nacionalne ciljeve.

Klokić je rekao da je na Saboru poslata poruka zajedništva Srba sa obje strane Drine, poručujući da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske, a 15. februar - Dan državnosti Srbije, postaje i Dan državnosti Srpske.

- 9. januar nikada neće biti osporen - jasan je Klokić.

Milićević i Klokić su poručili da će Srbija i Republika Srpska nastaviti zajednički da obilježavaju sve nacionalne praznike i datume bitne za istoriju srpskog naroda.

Milićević je najavio nastavak aktivnosti na približavanju matice sunarodnicima van Srbije i umrežavanju srpskih organizacija širom svijeta. 

- Јezik, kultura, istorija, tradicija i identitet su simboli jednog naroda i mi moramo pomoći našem nardu, gdje god živio, da sačuva te simbole - poručio je Milićević.

Komentarišući novi paket američkih sankcija, Klokić je rekao da je to skandalozan potez koji neće donijeti rezultat koji njegovi kreatori očekuju.

Dodao je da uvođenje sankcija potvrđuje da u američkoj Ambasadi u BiH postoje pojedinci koji se bave Republikom Srpskom na taj način, nastojeći da je oslabe, ali da Srpska ostaje opredijeljena da pruži svaki vid podrške i zaštite svima koji se nalaze na listi sankcionisanih.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a na listu sankcija dodala je sedam kompanija i dva privrednika iz Republike Srpske.