latinica  ћирилица
20/06/2024 |  09:41 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Karan: Srpska je bezbjedno okruženje za sve njene građane

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Srpska stabilno i bezbjedno okruženje za sve njene građane i sve druge koji u njoj borave, bez obzira na pokušaje da se politički destabilizuje i huškačku politiku koja dolazi od pojedinaca.
Siniša Karan - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Siniša KaranFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Јoš jednom ih pozivam da prestanu sa pokušajem narušavanja Ustava i zakona i pritiscima na rad policije i nastojanjem da izvrnutim tezama stvore tenzije među narodima ove zemlje i ospore i rad same policije - izjavio je Karan, reagujući na tvrdnje pojedinaca da "Policija Republike Srpske progoni Bošnjake", kao i na potpisivanje Memomoranduma o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije u Trebinju.

On je rekao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policija u službi svih građana.

- Svi građani su za nas jednaki pred zakonom. Služimo svima, ali su i svi oni koji počine krivično djelo ili prekršaj jednako odgovorni pred zakonom, bez obzira kojem narodu pripadaju. Bez obzira da li su državljani BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije...", istakao je Karan.

Prema njegovim riječima, iz tog razloga su apsurdne teorije pojedinaca o navodnom "progonu Bošnjaka pred policijom".

- Da li to znači da neko ko je uputio prijetnje policijskom službeniku koji je pri tome Bošnjak, ne treba da odgovara za to jer pripada bošnjačkom narodu, iako je nadležno tužilaštvo to kvalifikovalo kao krivično djelo? Ili, pak, da onaj koji je zapalio automobil Bošnjaka u Tesliću ne treba biti procesuiran, jer je i sam Bošnjak? A, u redu je da mu se sudi ako je Srbin?! Nisu li to neki apsurdi za svakog normalnog čovjeka, a da ne kažem da urušavaju dignitet zemlje čiji državljani iznose takve teze, pokušavajući na taj način da ospore ne samo legalitet policije, već i nadležnog pravosuđa po čijim nalozima postupaju policijski službenici - rekao je Karan.

Isto tako su, dodao je on, apsurdni i kojekavi komentari u protekla dva dana o potpisanom Memorandumu o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske, koji podrazumijeva prisustvo policije iz Srbije tokom ljeta u Trebinju.

- Kako jedna takva saradnja narušava suverenitet BiH? Ona prije svega nije u domenu spoljne politike, već predstavlja klasičnu međunarodnu saradnju u oblasti unutrašnjih poslova, koja je propisana članom 146 stav 1 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i cilj joj je da pruži podršku turistima iz Republike Srbije da se osjećaju sigurnije i prijatnije tokom turističke sezone - rekao je Karan.

On je istakao da je činjenica i da nijedna policijska agencija u BiH ne traži dozvolu od Savjeta ministara za boravak stranih policijskih službenika u BiH tokom sprovođenja zajedničkih međunarodnih akcija, a takvih je aktivnosti zaista mnogo.

- Gostujući policijski službenici neće imati policijska ovlašćenja i neće nositi oružje i sredstva prinude, a zadatak im je isključivo preventivno djelovanje. Nisu sporne zajedničke patrole policijskih službenika iz FBiH sa hrvatskom policijom, kolege iz Austrije su nedavno isto tako bili sličnim povodom u BiH, ali kad treba nešto raditi sa Srbijom iako je cilj javna bezbjednost, onda je to problem - istakao je Karan.

On je podsjetio da je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Trebinju pozvao i druge policijske agencije da potpišu ovakve memorandume sa zemljama iz okruženja gdje postoji ovakava potreba.

- Evo, ja ih još jednom pozivam - rekao je Karan.

On je upitao kome mogu smetati ljudi koji su spremni da pomognu u gašenju požara i spašavaju ljudske živote i njihovu imovinu, bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadaju?

- Da li smo zaboravili kako vremenske nepogode mogu biti tragične - upitao je Karan.

On je naveo da je zadatak MUP-a Republike Srpske da Srpska bude povoljno mjesto za život za sve građane i državljane drugih zemalja koji borave u Srpskoj i MUP je isključivo na to fokusiran.

- Naši rezultati to potvrđuju i mi nećemo žrtvovati ljudske živote zarad nečijeg politikantstva. Naš rad verifikuju policije evropskih zemalja sa kojima zajednički radimo na suprostavljanju organizovanom kriminalu, ali evo u ovoj zemlji svjedoci smo da sve što vrijedi u Evropi, ne bi trebalo da vrijedi kod nas, bar sudeći po izjavama tih pojedinaca - rekao je Karan.