latinica  ћирилица
20/06/2024 |  09:55 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

U Trebinju prikazan film "Garavice" o srpskim stratištima

U Trebinju je prikazan dokumentarni film Dragana Radovića "Garavice" o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda kod Bihaća, ali i drugim stratištima u tom dijelu Krajine tokom Drugog svjetskog rata.
Dokumentarni film "Garavice" - Foto: SRNA
Dokumentarni film "Garavice"Foto: SRNA

Radović je rekao da je rad na filmu trajao prethodne tri godine i da je prikupljeno više od 3.000 dokumenata i intervjuisano 27 svjedoka.

- Ono što je urađeno za prethodne tri godine istraživanja umnogome prevazilazi jedan dokumentarni film, zato što je prikupljeno mnoštvo dokumenata iz brojnih arhiva, koji su do sada nepoznati javnosti i nisu nigdje bili objavljeni - istakao je Radović.

On je ukazao da je veliki posao bio i da se pronađu stratišta srpskog naroda u bihaćkoj Krajini koja su ostala zabačena i zaboravljena.

Profesor istorije Dejan Škrivan ukazao je da je obaveza svih da pomognu u njegovanju kulture sjećanja, što se postiže upravo projekcijom ovakvih filmova i pisanjem istorijskih romana.

- Razmjere i brutalnost tih zločina svakog razumnog navode na pitanje zašto su se desili i šta možemo uraditi da se više ne dešavaju. Krajem rata su te srpske žrtve drugi put osuđene na zaborav - rekao je Škrivan.

On je napomenuo da je i zaborav zločin, a da je film "Garavice", koji govori o srpskim žrtvama, jedan od načina da srpske žrtve ne budu zaboravljene.

Dokumentarni film "Garavice" prikazan je sinoć u bioskopu Kulturnog centra Trebinje koji je organizovao projekciju zajedno sa Zadužbinom "Knez Miroslav Humski" i Fondacijom "Zaboravljeni korijeni", objavljeno je na sajtu Kulturnog centra.