latinica  ћирилица
20/06/2024 |  10:02 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Vatikan uskoro proglašava Kuharića blaženim?

Kardinala Franju Kuharića, koji je na čelu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj bio tokom ratnih 90-tih godina prošlog vijeka, Vatikan će uskoro proglasiti blaženim, što predstavlja put do kanonizacije, odnosno njegovog proglašenja za sveca, pišu beogradske Večernje novosti.
Vatikan (foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Vatikan (foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

List navodi da bi na taj način Vatikan, koji se ne oglašava u slučaju kontroverznog kardinala iz vremena Nezavisne Države Hrvatske Alojzija Stepinca, mogao da nagradi Kuharića za činjenicu da je u kontinuitet hrvatske države ubrajao ustašku tvorevinu NDH.

- Proces Kuharić pokrenut je prije gotovo 12 godina. Prema sadašnjim signalima, nema nikakvih prepreka za njegovu kanonizaciju, za razliku od Stepinca koji će teško biti proglašen svetim za života pape Franje - rekao je za ovaj list izvor iz Vatikana.

Sagovornik lista, sveštenik koji je dugo na odgovornim funkcijama u Vatikanu, podsjeća i na vezu između Kuharića i Stepinca, koji je ga je odmah nakon sticanja diplome teologije 1945. godine postavio najprije za sveštenika, a kasnije i upravnika župe Rakov Potok.

Kada je počeo sudski postupak protiv Stepinca, Kuharić ga je branio, optužujući komunističku vlast za njegov progon.

Obimni dokumenti iz vatikanskih arhiva još nisu istraženi, a Vatikan ne otkriva da li je u međuvremenu pronađeno još papira iz Drugog svjetskog rata, pogotovo iz prve ratne godine koja posebno tretira ulogu Stepinca.

- Papa nikako ne želi da se u međuvremenu otkrije nešto što bi kompromitovalo Crkvu, posebno ne u ovim turbulentnim vremenima - rekao je sagovornik lista.