latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:13 ⇒ 13:38 | Autor: AP

Otkrivene stotine neslaganja tokom elektronskog brojanja glasova u Portoriku

Izborna komisija Portorika saopštila je u utorak, da preispituje ugovor sa američkom kompanijom, vezan za elektronsko glasanje, nakon što su otkrivene stotine neslaganja u predizborima.
Izbori u Porto Riku (foto: EPA-EFE/ENID SALGADO MERCADO) -
Izbori u Porto Riku (foto: EPA-EFE/ENID SALGADO MERCADO)

Problem je softverske prirode, a nastao je kada su mašine, koje isporučuje sjevernoamerička kompanija koja proizvodi i prodaje hardver i softver za elektronsko glasanje, ali i mašine za glasanje i tabulatore, koje su pogrešno izračunale ukupne vrijednosti glasanja, navela je Padila Rivera, privremeni predsjednik komisije.

Iako niko ne osporava, primarne rezultat od 2. juna, koji je pravilno identifikovao pobjednika, u nekim slučajevima, prebrojanih glasova putem tih mašina bilo je manje, nego istih na papiru, dok su sa druge strane, iste te mašine negdje preokrenule broj, a negdje za pojedine kandidate prijavile nulti broj glasova.

- Zabrinuti smo jer su izbori u novembru, te moramo da pružimo, ne samo sigurnost, da ćemo od mašina za brojanje glasova dobiti tačan rezultat, ali i da je rezultat koji proizvede isti kao i onaj koji je prijavljen - dodaje Padila, prenosi AP.

Kompanija je navela da "problemi sa softverom" potiču od digitalnih datoteka koje se koriste za izvoz rezultata sa mašina.

Više od 6.000 glasačkih mašina korišteno je na izborima u Portoriku.

Izvor: apnews.com