latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:34 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Kondić Panić: Evropske integracije i demokratsko odlučivanje isključuju OHR

Ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić izjavila je da evropske integracije podrazumijevaju demokratski način odlučivanja i dogovor domaćih zvaničnika, što isključuje djelovanje OHR-a i stranog faktora u BiH, te je dodala da se taj stav sve više zagovara i u zemljama članicama EU.
Bojana Kondić Panić - Foto: RTRS
Bojana Kondić PanićFoto: RTRS

Kaže da je i Francuska zemlja koja zagovara demokratski princip odlučivanja, slobodu govora, medija kao i poštovanje institucija.

- Raspisivanje vanrednih izbora u Francuskoj nakon glasanja za Evropski parlament govore u prilog tome. Vidim i razumijevanje, kada razgovaram sa zvaničnicima, za način funkcionisanja BiH ali i uvažavanje izabranih političkih funkcionera - istakla je Kondić Panić.

S tim u vezi, kaže da je takav odnos i prema OHR-u u BiH, te ukazuje da je Francuska jedna od zemalja koja se i u prošlosti zalagala za smanjenje ovlašćenja OHR-a i jačanje Kancelarije EU, odnosno evropskog puta BiH.

Podsjeća da su predstavnici kabineta predsjednika Francuske i ministarstva inostranih poslova pozivali na ubrzanje reformi, što je i konstatovano na sastancima sa članovima Predsjedništva ali i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je u aprilu boravio u zvaničnoj posjeti ovoj zemlji.

- Oni shvataju da evropske integracije podrazumijevaju demokratsku zrelost BiH. Odnosno, evropski put nije kompatibilan sa funkcionisanjem i radom OHR-a. Postoji razumijevanje. Predsjednik Dodik je ukazao prilikom posjete na nespojivost evropskih integracija i OHR-a - istakla je Kondić Panić.

Iz Francuske su, kako tvrdi Kondić Panić, pozivali na dogovor i kompromis domaćih političkih aktera.

- Dobro je da se u ovim kompleksnim geopolitičkim okolnostima zagovara proširenje EU. Predstavnici iz Republike Srpske su izrazili spremnost na reforme ali uz uslov zatvaranja OHR-a, i prekida svih veza sa kolonijalnom upravom - zaključila je Kondić Panić.