latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:40 ⇒ 13:52 | Autor: Agencije

Šmit: Nikad jača podrška PIK-a, nastaviću da koristim "bonska ovlaštenja"

Nakon dvodnevnog zasjedanja Savjeta za implementaciju mira Kristijan Šmit se obratio medijima, rekavši da je dobio nikad jaču podršku PIK-a i da će nastaviti da koristi tzv. bonska ovlaštenja.
Kristijan Šmit - Foto: Ustupljena fotografija
Kristijan ŠmitFoto: Ustupljena fotografija

- Moj mandat će se nastaviti provoditi na ovaj način na koji jeste i međunarodna zajednica podržava sve instrumente za poštovanje Dejtonskom mirovnog sporazuma. Mislim da to još jednom naglašava kakav je stav međunarodne zajednice, jer započinjemo jednu intenzivnu saradnju. U narednim sedmicama ćemo imati i neke druge sastanke, koji će biti ubrzani. Tu ćemo razgovarati o izazovima s kojim se BiH suočava. To možete smatrati i kao razgovore o instrumentima koji će se upotrijebiti - rekao je Šmit.

On je najavio "zajedničko djelovanje da bi BiH krenula putem EU integracija".

- Ne želimo potcijeniti vrijednost odluke Evropskog savjeta da postane članica EU. Vidjeli smo da na tom putu imamo puno izazova i da imamo pristup koji nisu samo konstruktivni ovdje u BiH i vidjeli smo da postoji potreba za političkom stabilnošću i uvjeravanja od međunarodne zajednice da se održava - rekao je Šmit.

On je govorio i o predstojećim lokalnim izborima.

- To su lokalni izbori, ali PIK je obišao predstavnike Centralne izborne komisije BiH. Želimo da CIK BiH uspješno vodi izbore i šaljemo im poruku da nam je stalo da imamo fer izbore i da niko ne može prihvatiti izborne prevare - rekao je Šmit.