latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:48 | Autor: SRNA

Kojić: PIK je političko, a ne pravno tijelo

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas u Sarajevu da je Savjet za implementaciju mira u BiH političko tijelo, a ne neko ko se bavi pravnim normama i pravnim činjenicama.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ako bi, s druge strane, posmatrali ovo što radi Kristijan Šmit, i što je radio Valentin Incko i neki drugi koji su nametali zakone u BiH i ako gledamo sa ustavno-pravne strane - kako je moguće da jedan pojedinac u potpunosti degradira Parlamentarnu skupštinu BiH, ili Narodnu skupštinu Republike Srpske, ili Parlament Federacije, donoseći određena zakonska rješenja - rekao je Kojić komentarišući današnje zaključke PIK-a u kojima piše da "Republika Srpska nije potpisnik Dejtona i entiteti nisu države i nemaju suverenitet".

Prema njegovim riječima, veoma je bitno to što je Šmit davao neke komentare za status i naziv Srebrenice kada je rekao da pokušava obustaviti određene istrage u Srebrenici.

- Znate na šta je mislio? Mislio je da MUP Republike Srpske treba da obustavi svoje istrage koje se odnose na lica koja se nalaze u Potočarima, a koja se danas vode kao živa. Svaki pokušaj i tog PIK-a i Šmita jeste pokušaj da se na svaki način sakrije laž i da laž postane kao istina, što nikako nije moguće - naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, svi ti njihovi nepravni i politički iskonstruisani pokušaji definitivno, ni na koji način ne mogu da ugroze ni Republiku Srpsku ni njen ustavno-pravni položaj.

On je podsjetio da, nažalost, i krnji Ustavni sud BiH krši Ustav BiH svojim nezakonitim odlukama i postupcima.

- Sve su to njihovi zajednički, ali uzaludni i politički, a ne pravno motivisani pokušaji da naprave unitarnu BiH i da devastiraju Republiku Srpsku, što im nikada neće proći, zahvaljujući ključnim institucijama Republike Srpske koje dosljedno poštuju Ustav i zakone - zaključio je Kojić.