latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:06 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Usvojen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvi kvartal

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta od 1. januara do 31. marta u kome se ističe da su prihodi i primici ostvareni u iznosu od milijardu i 344,1 miliona KM, što je za šest odsto manje u odnosu na budžet, a za devet odsto više u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od milijardu i 144,3 miliona KM, što je za dva odsto manje u odnosu na budžet, a za devet odsto više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal ove godine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Prihodi od direktnih poreza su ostvareni u iznosu od 609,3 miliona KM, što je za devet odsto više u odnosu na budžet, a za osam odsto više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal ove godine, indirektni porezi u iznosu od 455,3 miliona KM, što je za devet odsto manje u odnosu na budžet, a za 12 odstoviše u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca.

Neporeski prihodi su u prvom kvartalu iznosili 79,5 miliona KM, što je za 21 odsto manje u odnosu na budžet, a za dva odsto manje u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca ove godine.

Rashodi i izdaci planirani budžetom na opštem fondu u prvom kvartalu ove godine iskazani su u iznosu od milijardu i 217,2 miliona KM, što je za 15 odsto manje u odnosu na budžet, a za dva odsto manje u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal ove godine.

Budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iskazani su u iznosu od milijardu KM, što je za 17 odsto manje u odnosu na budžet, a za dva odsto manje u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal ove godine.

Izdaci za otplatu dugova iznose 205,9 miliona KM, što je u nivou sa iznosom planiranim budžetom,

U prvom kvartalu ove godine zaduženje je bilo 130,4 miliona KM. Iz navedenih podataka proizlazi da je Republika Srpska u prvom kvartalu otplatila 76 miliona KM više nego što se zadužila, navodi se u saopštenju.

Opširnije o sjednici Vlade pročitajte ovdje.